Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Boeren protesteerden weer op meerdere plekken in de provincie

Boeren blokkeerden donderdagavond het Keizer Karelplein.
Boeren blokkeerden donderdagavond het Keizer Karelplein. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Boeren zijn donderdagavond weer op meerdere plekken samengekomen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Onder meer het Keizer Karelplein in Nijmegen was deze keer aan de beurt en ook het distributiecentrum van Boni in Nijkerk werd opnieuw geblokkeerd.
Vanuit Dukenburg reed een stoet trekkers donderdagavond richting Keizer Karelplein. "We zijn erbij en het gaat gemoedelijk. Ze rijden een rondje om het Keizer Karelplein en gaan weer naar huis", zei een woordvoerder van politie. Het overige verkeer heeft een tijd rekening moeten houden met opstoppingen. Even na 23.00 uur was het protest weer afgelopen.
Boeren reden donderdagavond het Keizer Karelplein op.
Boeren reden donderdagavond het Keizer Karelplein op. © Persbureau Heitink
De gemeente wist dat er protesterende boeren naar Nijmegen zouden komen. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Bruls. "Tientallen tractoren reden toeterend de stad in, eindigend met een rondje Keizer Karelplein. Dit werd eerder vanmiddag al voorzien. Burgemeester Bruls heeft de boeren toen via de politie laten weten dat zij na hun ronde de stad weer moeten verlaten. Dat gebeurt inmiddels", zei Sandra Bronkhorst even na 23.00 uur.
Opnieuw werd het distributiecentrum in Nijkerk geblokkeerd.

Boeren bij gemeentehuizen

Op meerdere plaatsen hebben boeren zich verzameld bij gemeentehuizen. In West Maas en Waal verzamelden ongeruste inwoners zich in Beneden-Leeuwen, waar een raadsvergadering werd gehouden.
Ook in Ede zijn boeren naar de gemeenteraadsvergadering gekomen met trekkers. De boeren gingen ook naar binnen om de raadsvergadering bij te wonen. De boeren in Ede houden het rustig tijdens de raadsvergadering, meldt een videocorrespondent. De sfeer was gemoedelijk en er werden doosjes eieren uitgedeeld aan de raadsleden.
Ook in Druten zijn boeren naar het gemeentehuis gekomen. Burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld van Druten is naar buiten gegaan om te praten met de boeren.