Gelderse Vallei

Hier moet de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel aan voldoen

Maarten Zwankhuizen (links) en John Berends. In hun handen de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel.
Maarten Zwankhuizen (links) en John Berends. In hun handen de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Een betrokken mens, die zichzelf durft te zijn, proactief is, verbindt en inlevingsvermogen heeft. Daar moet de nieuwe zogenoemde kroonbenoemde burgemeester van Scherpenzeel aan voldoen. "We zoeken iemand die de gemeente vooruit wil helpen. Iemand die met ons het verleden achter zich kan laten", sprak Maarten Zwankhuizen (SGP) als voorzitter van de vertrouwenscommissie uit.
De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met de profielschets, waarmee de zoektocht naar 'de beste burgemeester voor Scherpenzeel' van start gaat. Daarmee geeft de gemeente commissaris van de koning John Berends de opdracht de sollicitatie te openen. De commissaris was aanwezig in Scherpenzeel en stelde de raad vragen over het profiel.

Fusie

De vergadering was gemoedelijk, haast gezellig. Er werd veel gegrapt en gelachen, iets dat voor de gemeenteraadsverkiezingen bijna ondenkbaar was. De aanwezigheid van de commissaris maakte daarin geen verschil. Hoewel een meerderheid van de raad vorig jaar op ramkoers met de provincie lag, vanwege de ongewenste en inmiddels afgeketste herindeling met de gemeente Barneveld, deed dat niks af aan de sfeer. Duidelijk werd dat iedereen het verleden wil vergeten. Zwankhuizen: "We laten de fusie achter ons in het belang van de gemeente."
De nieuwe burgemeester gaat daar een belangrijke rol in spelen. Diegene moet iedereen weer bij elkaar brengen en het belang van Scherpenzeel voorop stellen. "De persoon moet ook oog hebben voor de kleinschaligheid en het dorpse karakter van Scherpenzeel", vertelde Zwankhuizen. "En weet welke gevoeligheden er liggen."

Genderneutraal

Het kleine karakter van Scherpenzeel was iets dat vaker terugkwam. Zo gaf Chris van den Berg (CDA) mee dat het belangrijk is dat de nieuwe burgemeester kan lobbyen voor de positie van kleine gemeenten. "Die zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen." Kleine gemeenten hebben het doorgaans extra zwaar als er minder geld vanuit het Rijk beschikbaar wordt gesteld aan de lokale besturen.
De profielschets is bewust genderneutraal opgesteld, een wens van PRO Scherpenzeel. Annet van Riel: "Het zoekgebied voor de nieuwe burgemeester is breed, ook gezien de samenstelling van het huidige college." De vier wethouders zijn allemaal man, net als de gemeentesecretaris én waarnemend burgemeester Wimar Jaeger. "Het kan geen kwaad als er wat variatie in komt." "We zoeken op kwaliteit en nodigen iedereen uit om te solliciteren", voegde SGP-voorman Zwankhuizen toe.

Eppie Klein

Grote vraag is ook of de vorige waarnemend burgemeester Eppie Klein, die werd ontslagen door commissaris van de koning John Berends, gaat solliciteren. Hij wil dat gaan doen als hij past in het profiel dat de gemeenteraad heeft geschetst, vertelde hij Omroep Gelderland vorige maand. Er is al wel één obstakel, want de raad wil graag een burgemeester voor ten minste zes jaar. Klein kan daar niet aan voldoen: Hij wordt over een paar jaar zeventig. Bereikt een burgemeester die leeftijd, dan volgt eervol ontslag.
Wie wil solliciteren kan dat doen vanaf 13 juli tot 24 augustus. Sollicitaties komen op het provinciehuis in Arnhem binnen. "Half september wordt de hele lijst met kandidaten doorgenomen met de vertrouwenscommissie", vertelde Berends. "Daarna volgt een lijst van sollicitanten waarmee de vertrouwenscommissie gesprekken gaat voeren, dat begint dan rond eind september. In een besloten raadsvergadering half oktober worden twee kandidaten aanbevolen en in december is dan de installatie van de nieuwe burgemeester."
Scherpenzeel doet het al sinds 2017 zonder kroonbenoemde burgemeester. Dat wil zeggen: een burgemeester die gekozen is door de gemeenteraad. De afgelopen jaren passeerden vier waarnemend burgemeesters de revue. In 2017 begon Corry van Rhee-Oud Ammerveld (PvdA) aan de functie. Harry de Vries (CDA) volgde haar in 2019 op, maar vertrok eind 2020 na trammelant over een mogelijke fusie met Barneveld. Getouwtrek met de provincie over dezelfde voorgenomen fusie kostte zijn opvolger Eppie Klein (SGP) in oktober 2021 de kop. Nu zit Wimar Jaeger (D66) op de post.

Zie ook: