Gelderland

Blijdschap om onderzoek naar stikstof-gesjoemel Lelystad Airport

Voorlopig vliegen er nog geen vakantiegangers vanuit Lelystad.
Voorlopig vliegen er nog geen vakantiegangers vanuit Lelystad. © ANP
ARNHEM - Het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek gaat doen naar mogelijk gesjoemel met de stikstofberekening rondom Lelystad Airport zorgt voor gejuich bij actiegroepen. "Zijn we hartstikke blij mee."
De aangifte werd twee jaar geleden gedaan door de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). De aangifte is tegen mensen die voor de Schiphol Group, de overheid en bij advies- en ingenieursbureaus werken. "Eindelijk wordt het onderzoek gestart", vertelt dr. ingenieur Leon Adegeest, hij is namens de SATL een drijvende kracht achter de aangifte. Verbaasd over het nieuws, is hij niet.
"We hebben er alle vertrouwen in dat onze berekeningen kloppen", legt hij uit. "Het OM heeft er lang en serieus naar gekeken. Ook de aanvullingen die we de afgelopen twee jaar hebben gestuurd zijn altijd serieus ontvangen. Hoewel we nooit iets hoorden over de voortgang, hebben we altijd gedacht dat het onderzoek zou komen."

Red de Veluwe

Ook bij de Stichting Red de Veluwe wordt de spreekwoordelijke champagne ontkurkt. "We zijn er hartstikke blij mee", reageert Jaap Kloosterziel namens de stichting. Denkt hij dat het onderzoek ook iets gaat opleveren? "Daar kan ik niks over zeggen, maar waar rook is, is vuur."
Het is zo klaar als een klontje
Adegeest heeft er wel ideeën over. "Ik denk dat het OM dezelfde conclusie gaat trekken als wij deden. Namelijk dat er is gerommeld. De vraag is of dat bewust is gedaan. Ik denk van wel. Want het zijn al sinds 2004 dezelfde bureaus, mensen en medewerkers van het ministerie die met dezelfde verkeerde maten rekenen. Het is zo klaar als een klontje."
Voor Adegeest is het een belangrijk nieuw hoofdstuk in een strijd die al langer duurt. "Het vliegveld moet stoppen. Kamervragen werden al niet serieus genomen en er zijn fouten gemaakt."

'Blijft voorlopig dicht'

Maar denken de heren dat het vliegveld ooit open gaat?
"Nee", stelt Kloosterziel. "Dat blijft potdicht. Met de steeds strengere regelgeving rondom stikstof en CO2-uitstoot gaat dat gewoon niet. Al kun je er nooit zeker van zijn dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het niet probeert via een omweg."
"Voorlopig blijft de airport dicht", denkt ook Adegeest. "Het onderzoek gaat nog jaren duren. Schiphol zal moeten afschalen en de regelgeving rondom uitstoot wordt steeds strenger. Dus ik kan me niet voorstellen dat de luchthaven opengaat."
Lelystad Airport zou ooit Schiphol moeten ontlasten door commerciële vluchten over te nemen. Daar is veel verzet tegen en tot dusver zijn die plannen nooit van de grond gekomen. Tegenstanders maken zich met name zorgen over de CO2-uitstoot en geluidshinder. De vliegtuigen zouden namelijk laag moeten vliegen vanwege de vluchten die naar Schiphol gaan.