Rivierengebied

Kinderen willen heel Tiel op de schop nemen: 'Mijn zus in een rolstoel wil ook wel eens iets leuks doen'

TIEL - Kinderen hebben vaak betere ideeën dan volwassenen. Daarvan is kunstenares Gera van der Leun overtuigd. Ze begeleidde daarom de Tielse kinderraad om een boek te maken met aanbevelingen voor Tiel. En dat bevat verrassende plannen zoals speelgelegenheid voor minder valide kinderen.
Als beeldend kunstenaar werkt Van der Leun vaker met kinderen aan creatieve projecten. "Daarvoor zijn kinderen echt fantastisch", zegt ze. "Ze bedenken altijd dingen die je zelf niet verzint. Ik neem ze daarin volledig serieus. Ze zijn gewoon wat meer 'out of the box' dan volwassenen. En ik denk zelf dat dat ook geldt als je ze vraagt om mee te denken over plannen voor de gemeente."
Mede daarom is de kinderraad in 2010 ook in het leven geroepen. Het boek is op initiatief van de huidige raad ontstaan. De kinderen hebben bedacht wat er echt moet gebeuren in Tiel. Daaruit zijn negen thema's gerold die met tekeningen en collages in het boek zijn opgenomen. Alle grote gemeenteraadsleden hebben een exemplaar ontvangen. De hoop is dat zij daar de komende vier jaar serieus inspiratie uit putten.

'Heel Tiel op de schop'

"Zij hebben de lead en ik help alleen om het te realiseren", vertelt Van der Leun. "Ze willen eigenlijk heel Tiel op de schop nemen. Wat mij opvalt is dat ze heel sociaal zijn. Ze hebben het bijvoorbeeld over meer speeltuinen maar daar komt dan meteen om de hoek kijken dat ze ook toegankelijk moeten zijn voor minder valide kinderen. Ze denken niet alleen aan zichzelf."
Het idee voor die toegankelijke speeltuinen komt uit de koker van Nellena Heidstra (12). Ze kwam erop doordat haar zus in een rolstoel zit.
Je hoort bijna nooit iets over minder valide kinderen dat is ook waarom ik voor dit onderwerp gekozen heb.
"Er zijn maar heel weinig toestellen waar zij op kan", vertelt de leerling van de Prins Willem-Alexanderschool. "Heel vaak moeten mijn moeder en mijn zus maar ergens gaan zitten en zien hoe wij aan het spelen zijn eigenlijk. Je hoort bijna nooit iets over minder valide kinderen dat is ook waarom ik voor dit onderwerp gekozen heb. Dat mijn zusje en andere minder valide mensen ook eens een keer iets leuks kunnen doen."

Rolstoelschommel

Hoewel deze plekken zeker in de buurt eigenlijk niet te vinden zijn, heeft de Tielse een goed idee van hoe dat eruit moet zien. "Ik heb research gedaan op Google en toen zag ik kinderen leuk spelen op een rolstoelschommel. Dat is wel handig voor kinderen in een rolstoel want zo kunnen zij ook eens ervaren hoe het is om op een schommel te zitten. En je hebt ook wipwappen voor kinderen in een rolstoel. Ik denk dat mijn zusje daar heel veel lol mee zou hebben."
Nellena wil overigens niet pleiten voor speeltuinen die alleen voor minder valide kinderen zijn. "Persoonlijk zou ik willen dat de speeltuinen voor kinderen die meer valide zijn gemengd worden met de minder valide kinderen", zegt ze. "Dan kunnen de kinderen die wel gewoon op schommels kunnen en van de glijbaan afkunnen zonder hulp zien hoe het is voor een minder valide kind om ook van dingen te genieten. Want sommige kinderen staan daar niet bij stil."
Het is maar één voorbeeld waaruit de kunstenares opmaakt dat het goed zou zijn om de kinderen serieus te betrekken bij het beleid in de gemeente. "Het zou te gek zijn als de gemeente echt aan de slag gaat met deze ideeën", zegt ze. "Daarbij willen de kinderen ook dat zij erbij betrokken worden als de gemeente een plan heeft dat hen aangaat. Dat ze mee mogen denken voordat het wordt uitgevoerd en dat er serieus naar hen geluisterd wordt."