Gelderse Vallei

Boer Klaas laat zich toch niet uitkopen: 'Ik doe niet meer mee aan die poppenkast'

Klaas en Nellie Oudendorp.
Klaas en Nellie Oudendorp. © archief Omroep Gelderland
GARDEREN - Kende je dat verhaal van die boer uit Garderen die zich liet uitkopen door de provincie? Nou, mooi niet dus. "De overheid maakt alles kapot", zegt kalverboer Klaas Oudendorp. "Uit solidariteit met de boeren hebben we besloten ons terug te trekken uit de opkoopregeling."
Met 'we' bedoelt Oudendorp zijn vrouw Nellie en zichzelf. Want ze hebben samen besloten door te gaan met de kalverhouderij aan de Sleedoornweg in Garderen. "We moesten nog één handtekening zetten, maar die krijgen ze lekker niet."
Om het geld hoeven we het niet te doen. Wij redden ons wel
De afgelopen dagen beheersten de boeren het nieuws. In talkshows, op de snelweg, bij distributiecentrablokkades, gemeentehuizen, het provinciehuis in Arnhem. "Door al die aandacht zijn mijn vrouw en ik van gedachten veranderd. Nederland gaat naar de kloten", zegt Oudendorp. "Ik doe niet meer mee aan deze poppenkast. Wij gaan door met ons boerenbedrijf. Om het geld hoeven we het niet te doen. Wij redden ons wel. De camping die we al twintig jaar hebben hoeven we ook niet uit te breiden."
Het zit hem hoog, maar de beslissing is allesbehalve emotioneel genomen, verzekert de boer. "De overheid maakt alles kapot. Aan dat stikstofplan willen ze helemaal niks veranderen. Ik heb vrienden in de buurt van Gorinchem, met 100 melkkoeien. Ze hebben een zoon en een dochter die de boerderij willen overnemen, maar ze zitten in een gebied waar de stikstofuitstoot met zeventig procent omlaag moet. Dat is verschrikkelijk."

'Jullie zijn helden'

Nee, hij is na het nieuws dat hij en zijn vrouw zouden stoppen niet onder druk gezet. "Ik doe dit uit liefde voor en solidariteit met onze sector." Oudendorp deelde zijn besluit vanmiddag op Facebook en wordt overladen met positieve berichten. "Jullie zijn helden", reageert Gerjan. Betsy heeft kippenvel, zegt ze. "Respect. Daar is lef voor nodig!!" En dorpsgenote Michèle: "Oei, da's een hele ommezwaai! Respect voor jullie collegialiteit."
Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland wil geen reactie geven, meldt zijn woordvoerster. "Bij de uitkoopregelingen die wij hebben geven we geen informatie over de individuele bedrijven die we aankopen of waarmee we in gesprek zijn, omdat dit om vertrouwelijke informatie gaat. Daarmee reageren we ook niet op individuele gevallen."