Rijk van Nijmegen

Maria laat 4daagselopers insecten eten

Het Radboudumc onderzoekt of meelwormen het spierherstel bevorderen na een lange dag wandelen.
Het Radboudumc onderzoekt of meelwormen het spierherstel bevorderen na een lange dag wandelen. © ANP
NIJMEGEN - Is een insect net zo gezond na een lange dag wandelen als een glas chocolademelk? Inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc in Nijmegen zoekt het uit. Zij en haar team laten 4daagselopers meelwormen eten. Ze willen weten of wandelspieren daar net zo goed van herstellen als van wei-eiwit. Dat dierlijke eiwit zit van nature in koemelk.
Eten haar wandelaars echte meelworm? Nee, het gaat om vermalen meelwormen. Gewoon poeder dus. "We zijn al een paar maanden bezig", legt Hopman uit. De inspanningsfysioloog wil onder meer weten of de eiwitten goed worden verdragen. De studie begon eind maart met drie groepen van 25 wandelaars: een groep begon met de meelworm, een andere groep met dierlijk eiwit en de derde groep neemt steeds een placebo in, dus iets waar niets in zit. Maar niemand weet wat hij krijgt, zegt Hopman.

'Steeds meer vraag naar duurzame eiwitten'

"We weten dat een lange dag van 8 tot 12 uur wandelen aardig wat spierschade oplevert", zegt Hopman. Eiwitten helpen de spieren te herstellen. Hopman: "Steeds meer mensen kiezen voor duurzame eiwitten, maar we weten nog niet of deze net zo goed zijn voor onze spieren. Daarom willen we onderzoeken of eiwitten van insecten net zo goed zijn als dierlijke eiwitten. Bij positieve resultaten kunnen insecteneiwitten op termijn een duurzame vorm van voeding zijn. Plantaardige eiwitten doen het minder goed, blijkt uit onderzoek."
Meelwormen voordat ze worden vermalen.
Meelwormen voordat ze worden vermalen. © Flickr.com/Wout
Hopman en haar team onderzoeken al bijna vijftien jaar wat vier dagen wandelen in en om Nijmegen doet met het menselijk lichaam. De deelnemers aan de nieuwste studie worden tijdens de 4Daagse elke dag gemeten op de Wedren, in de onderzoeksruimte van het vierdaagseonderzoek.

Hitte heeft geen effect

Mocht het erg heet worden tijdens de vier wandeldagen, dan heeft dat geen effect op de eiwitinname, zegt Hopman. "Bij hitte moet je onderweg vooral goed drinken. We zien elk jaar weer dat lopers dit niet doen, twintig procent komt met uitdrogingsverschijnselen over de finish."
Behalve fysieke tests voert het Radboudumc ook weer een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de 4Daagse. Meer dan 12.000 wandelaars beantwoorden vragen over bewegen, ziekte en gezondheid. Dit jaar stellen de onderzoekers ook vragen over klimaatverandering, hittestress en de maatregelen die mensen nemen om hittestress te verminderen.

Zie ook: