Achterhoek

Deze boeren kijken in de glazen bol

Ons panel met kenners.
Ons panel met kenners. © Omroep Gelderland
De boeren zijn boos. Ze protesteren omdat ze zich zorgen maken over hun toekomst. Maar hoe ziet de toekomst van de Gelderse boer eruit? Voor het programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld. Deze week staat de uitzending in het teken van de toekomst van de boer.
Esther en Frank gaan langs bij een aantal Gelderse boeren en hoogleraar Landgebruiksplanning Martha Bakker van de Wageningen Universiteit die al hun vragen beantwoordt.
Voormalig melkveehouder Theo Nieuwenhuis begon een paar jaar geleden een biologisch akkerbouwbedrijf
Voormalig melkveehouder Theo Nieuwenhuis begon een paar jaar geleden een biologisch akkerbouwbedrijf © Omroep Gelderland

Biologische akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit Didam: hoe ziet de landbouwsector er in de toekomst uit?

"Er zal best wat veranderen. Er blijft ruimte voor mensen die voor de wereldmarkt produceren. Maar er komen ook vernieuwende bedrijven bij, die het net als ik, op een andere manier willen doen. En er ook een ander inkomen uithalen. Meer gericht op een niche markt. Misschien worden in de toekomst ook producten meer gewaardeerd."

Kun je daar nog wel een boterham mee verdienen?

"Dat is wel de bedoeling. Uiteindelijk zal er geld verdiend moeten worden. We kunnen niet op de pof leven. "

Melkveehouder Bart Lubbers uit Arnhem: hoe ziet de toekomst van de melkveehouderij eruit?

"Ik denk dat er gewoon wel veel boeren blijven en dat er wel dingen gaan veranderen. Maar dat we ook verstandig moeten zijn en dat we juist nu zuinig moeten zijn op de mensen die nu het voedsel maken. Ik denk dat er melkveehouders zijn die er andere dingen naast gaan doen; denk aan zelf krachtvoer verbouwen."
"Ik denk dat we allemaal een taak hebben en dat het niet alleen bij de boer ligt. We moeten het met z’n allen gaan doen. Dus ook in alle takken van sport zal er iets moeten gebeuren."
Bert Sloetjes teelt 450 hectare aardappels en groenten in de Achterhoek
Bert Sloetjes teelt 450 hectare aardappels en groenten in de Achterhoek © Omroep Gelderland

Akkerbouwer Bert Sloetjes uit Halle: hoe zit de toekomst van de akkerbouw eruit?

"Ik heb geen glazen bol maar ten eerste zal er geld verdiend moeten worden, anders houdt alles op. Er zullen ook altijd boeren blijven, dus wat dat betreft blijft er altijd toekomst."

En gaan wij dan nog de wereld voeden?

"Gangbare teelt en bulk zal er ook altijd blijven. Elk jaar komen er 80 miljoen mensen bij op deze aardbodem. Dus in zes jaar tijd hebben we een bevolking van heel Europa erbij. En die moeten allemaal gevoed worden en dan telt ook de landbouwgrond uit Nederland. Wij zitten op een stukje aardbol waar het klimaat heel goed groeit. En dan vind ik dat je het daar moet produceren, daar geeft de natuur het vanzelf."
Desi Keurntjes woont samen met haar familie op een vleesvarkensbedrijf in Didam
Desi Keurntjes woont samen met haar familie op een vleesvarkensbedrijf in Didam © Omroep Gelderland

Varkenshouder Desi Keurntjes uit Didam: hoe ziet de varkenssector eruit in de toekomst?

"Het zal allemaal een beetje gaan veranderen, maar we worden echt niet allemaal niet biologisch of met sterren beoordeeld. Mensen blijven toch kiezen voor een goedkoop stukje vlees en die dieren worden ook goed gehouden. Daar is niks mis mee."
Melkveehouder Tom Keuper stapte over naar biologische bedrijfsvoering
Melkveehouder Tom Keuper stapte over naar biologische bedrijfsvoering © Omroep Gelderland

Biologische melkveehouder Tom Keuper uit Megchelen: hoe ziet de toekomst van de melkveehouder eruit?

"Het gaat om diversiteit. Jarenlang is iedereen een beetje dezelfde weg gaan behandelen. Nu zie je dat steeds meer boeren hun eigen keuzes maken. Er komen grootschalige grote high tech efficiënte bedrijven, er komen bedrijven die meer groene diensten gaan verlenen, er komen biologische bedrijven maar bedrijven met verbrede activiteiten."
Hoogleraar landgebruiksplanning Martha Bakker van de WUR
Hoogleraar landgebruiksplanning Martha Bakker van de WUR © Omroep Gelderland

Martha Bakker hoogleraar Landgebruiksplanning van de Wageningen Universiteit: hoe ziet de toekomst van de landbouw er in Nederland uit?

"Ik denk dat er toekomstperspectief is voor twee wat uiteenlopende ontwikkelingsrichtingen. Een is echt meer inzetten op technologie. En de ander is veel meer back to nature veel extensievere teelten en dergelijke."

Gaat er veel voor onze boeren veranderen de komende jaren?

"Boeren en mensen moeten zich gaan voorbereiden op een radicale omschakeling van landbouw. Er is in Gelderland een heleboel waardevolle natuur. De droogteproblematiek en waterkwaliteit is een heel groot thema. Wat ik dan wel heel belangrijk vind om erbij te zeggen. Als je dat niet helpt vanuit de politiek, vanuit de overheid met voldoende extra manieren om rond te komen. Dan kan het ook niet. We kunnen niet onredelijks van de boeren vragen. Er moet echt geld bij komen."

Wat merk ik straks van al die veranderingen als consument?

"Ik denk dat je gaat merken dat het landschap mooier wordt. Dus meer houtwallen, meer bloemenweides, meer insecten, meer kleine zoogdieren en een gevarieerde veestapel. In aanbod van de supermarkt gaan we meer streekproducten tegenkomen. Die zijn wel duurder dan de kiloknaller, maar als het goed is wil je dat er wel voor betalen."
In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.
Kijk hieronder de hele uitzending van deze week:
Boerend Hart - De Toekomst