Achterhoek

Foutje...daar gingen de margrieten en het bijzondere slangenkruid

De gekortwiekte wadi
De gekortwiekte wadi © Hanneke Kruissink
HOOG-KEPPEL - Een foutje. Bij maaiwerkzaamheden in Hoog-Keppel zijn per ongeluk plantrijke wadi's (groene greppels) meegenomen. Een bewoner zag het gebeuren, maar het leed was al geschied.
De gemeente Bronckhorst had opdracht gegeven voor het maaiwerk en daarbij een digitale maaikaart aan de aannemer meegeven. Die heeft de kaart net verkeerd geïnterpreteerd. “Dat is hartstikke zonde. We hadden in het voorjaar al hele mooie margrieten staan. Je zag ook echt al bijzonder slangenkruid en teunisbloemen opkomen, waar bepaalde vogels en vlinders op af komen”, vertelt buurtbewoner Hanneke Kruissink. Het gaat om de wadi’s tussen de Prinsenweg en het Valkenbos die zijn weggemaaid.
Volgens de gemeente zijn er tot op heden, geen andere meldingen geweest over verkeerd maaien van percelen.

Niet nog een keer

Kruissink is betrokken geweest bij de totstandkoming van de wadi's en geeft aan dat er met Bronckhorst nog een gesprek volgt hoe het in het vervolg kan worden voorkomen.
Met een wadi wordt in Nederland een opslag van regenwater bedoeld die tijdelijk gevuld kan zijn. De term is ontleend aan de Arabische naam voor een - vaak droog - rivierdal, een wadi.