Rijk van Nijmegen

Heterdaadje hard nodig voor masturberende mannen

De Bisonbaai, geliefd recreatiegebied
De Bisonbaai, geliefd recreatiegebied © Omroep Gelderland
OOIJ - Het zal je maar overkomen. Of je vrouw, je moeder of je dochter. Staat er ineens een masturberende man voor je neus. Bij zwemplas de Bisonbaai in de Ooijpolder bij Nijmegen is het iedere zomer weer raak. De politie wil dat het afgelopen is.
"Sinds het wat mooier weer is merken we dat het weer wat hardnekkiger wordt", constateert wijkagent Rens Wigarda. In de afgelopen periode zijn er weer vijf tot tien meldingen bij de politie binnengekomen.
Het is lastig voor de politie om er iets aan te kunnen doen. "Het lastige is dat een gedeelte gedoogde naaktrecreactie is." Er zijn meldingen gemaakt van mannen die zich naakt op het pad of in de bosjes bij het strand ophouden en zich aftrekken. Eerder werd er ook melding gemaakt van een naakte man die niet masturbeerde, maar vrouwen wel hinderlijk volgde.

Man of mannen?

De politie heeft nog geen idee of het om één of meerdere mannen gaat die dit soort gedrag vertonen. Melding maken van 'een naakte man' is ook niet het beste signalement voor de politie om mee aan de slag te kunnen. "Het signalement is elke keer heel summier en ze bellen eigenlijk te laat de politie, als ze thuis zijn." Op zich heel begrijpelijk, meent de wijkagent. "Mensen schrikken en denken: ik moet zo snel mogelijk weg hier."
De politie roept mensen die zoiets overkomt op om te helpen de schennispleger op heterdaad te kunnen betrappen. "Maakt direct een melding, een foto of een video zodat we er wat mee kunnen." Wigarda benadrukt dat het ook belangrijk is om aan je eigen veiligheid te denken. "Loop bijvoorbeeld naar andere mensen toe."

'Het moet op heterdaad'

"Schennis is een feit dat alleen op heterdaad aangepakt kan worden. Achteraf kunnen we mensen wel aanspreken, maar strafrechtelijk wordt het dan heel lastig. Je kan iemand er dan niet meer voor vervolgen. Het moet op heterdaad."
Er wordt vaak wat lacherig over schennisplegers gedaan, maar de impact moet niet worden onderschat weet ook de wijkagent. "Nee, zeker niet. En voor degene die het doet, zitten er ook grote gevolgen aan. Want je hebt een aantekening op je strafblad. Die houd je je hele leven. Bij andere feiten vervalt die, maar schennis valt onder zedendelicten en die blijven staan."
De Bisonbaai, ongeveer 6 kilometer ten oosten van Nijmegen
De Bisonbaai, ongeveer 6 kilometer ten oosten van Nijmegen © Google Maps

Extra controles

De politie houdt de zwemplas nu extra in de gaten. Zelfs vanaf het water wordt in een boot het strand in de gaten gehouden. Ook wordt er gesurveilleerd in uniform en in burger. "In uniform omdat we hopen dat mensen zich wat veiliger voelen en dat degenen die dit doen denken dat het misschien niet het moment is of het daardoor zelf helemaal niet meer daar doen. En we surveilleren in burger in de hoop dat we iemand een keer op heterdaad betrappen en er dan wat mee kunnen."
De politie gaat ook in gesprek met Staatsbosbeheer. Die is eigenaar van de grond. Samen met de gemeente Berg en Dal is er binnenkort overleg om te zoeken naar structurelere oplossingen. Ondertussen houden ook de boswachters de Bisonbaai extra in de gaten.

Niet meer naakt zonnen?

Maar er moet ook aan andere oplossingen gedacht worden. "Waar je aan kunt denken is het niet meer gedogen van het naakt recreëren. De welwillende nudisten die daar gewoon lekker willen zitten pak je er ook mee. Het zou jammer zijn dat die er de dupe van zijn", realiseert Wigarda zich. Dat is een afweging waar over overlegd moet worden. "Wat vind je belangrijker? De veiligheid voor iedereen of dat een x aantal personen daar naakt kunnen recreëren? Het is iets dat je zou kunnen doen."
Tekst gaat verder onder de foto.
De Bisonbaai is eigendom van Staatsbosbeheer
De Bisonbaai is eigendom van Staatsbosbeheer © Omroep Gelderland

Camera's?

Misschien is cameratoezicht een optie. Niet zozeer strafrechtelijk omdat voor vervolging zoals gezegd een heterdaad nodig is. "Maar dan kan je wel iemand op zijn gedrag aanspreken of gericht volgen." De wijkagent wil de overlast van masturberende mannen ook wat relativeren.
"We moeten niet de indruk wekken dat het een rare plek is waar je niet meer veilig kan wandelen. De Bisonbaai is nog steeds een hele prettige plek. Er komen heel veel recreanten die het hartstikke naar hun zin hebben. Alleen jammer dat er nu incidenten zijn geweest waardoor dat gevoel wat minder wordt."
Heb jij ervaringen zoals hierboven beschreven en wil jij dit met ons delen? Neem dan contact op met onze redactie.