Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Altijd al op een kunstwerk willen staan? Hier kan het

ARNHEM - Speelstad Arnhem komt alvast in de stemming voor het WK Volleybal voor vrouwen. Kunstenaars hebben hier straattekeningen in 3D gemaakt. Voorbijgangers kunnen zo virtueel een balletje slaan.
Om het bewegen op de kunstwerken te verduidelijken geeft Marieke van Kessel van de organisatie een voorbeeld. "Eén van de kunstenaars heeft op zijn tekening pilaren gezet. Bezoekers kunnen dan van pilaar naar pilaar springen. Zo komen ze in beweging. We willen duidelijk maken dat je ook op straat kan bewegen."
Altijd al op een kunstwerk willen staan? Hier kan het
Op het Velperplein leefde kunstenares Maureen Maureen Kolhoff zich uit. Tussen de artiesten uit Syrië, Amerika, Duitsland en Italië is ze de enige Nederlandse die meedoet aan het project. Volleyballen doet ze zelf niet, maar ze had genoeg inspiratie voor haar straattekening waar ze drie dagen aan heeft gewerkt.
"Ik wilde echt de interactie hebben, dus ik heb gekozen voor een volleybalspeelster die de bal net heeft gespeeld. Mensen kunnen dan zelf op een wereldbol gaan staan en mee volleyballen." Haar tekening staat voor de connectie tussen alle WK deelnemers en landen. "Sport verbindt mensen."
Meestal is het niet de bedoeling om op een kunstwerk van een artiest te gaan staan. "Normaal mag dat inderdaad niet, maar hier willen we juist dat mensen op het werk gaan staan", zegt Kolhoff. Ze heeft al diverse mensen gezien die dat ook deden. "Dat is zo leuk, als je werk klaar is dat je ziet hoe mensen erop gaan poseren. Mensen zijn heel enthousiast."

Locaties kunstwerken

Alle kunstwerken staan in het teken van het WK volleybal. Maar behalve volleyballen ziet de organisatie mensen ook allerlei andere bewegingen doen voor de foto's. "Van handstanden tot andere rare poses. Dat is het leuke ervan, je kan je fantasie de vrije loop laten", zegt van Kessel.
De zeven kunstwerken bevinden zich in de binnenstad pal naast elkaar of op een paar minuten lopen. De locaties zijn het Willemsplein (twee), Velperplein (twee), Musiskwartier, Bartokplein en Audrey Hepburnplein. Ook in Apeldoorn zijn vergelijkbare tekeningen op straat.
Tot en met 31 oktober dit jaar zijn ze te zien in zowel Arnhem als Apeldoorn. De andere stad met de kunstwerken is Rotterdam. Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam zijn de speelsteden tijdens het WK van 23 september tot en met 15 oktober.