Rivierengebied

Noodverordening tegen boerenacties in Geldermalsen

De politie is in gesprek met de boeren in Geldermalsen.
De politie is in gesprek met de boeren in Geldermalsen. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
GELDERMALSEN - Per direct geldt er een noodverordening in Geldermalsen en Meteren. Dat heeft burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe besloten. Hij wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boeren bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen.
De noodverordening geldt voor een week. Het geeft de gemeente een instrument om op te treden op het moment dat boeren het distributiecentrum opnieuw zouden gaan blokkeren.

'Onrust in de omgeving'

"De boeren blijven hun weg vinden naar het distributiecentrum", zegt Stoop. "Afgelopen week is het op meerdere plaatsen in het land flink geëscaleerd door vernielingen en geweld tegen de politie en andere hulpdiensten. Hierdoor is er sprake van onrust in de omgeving van Geldermalsen."
Geldermalsen was de afgelopen week meerdere malen het doelwit van actievoerders. Maandag was het distributiecentrum bijna de hele dag geblokkeerd, waardoor vrachtwagens met producten voor de winkels niet konden vertrekken.

Bivakmutsen verboden

In de noodverordening staat dat onder meer het vervoeren van strobalen, betonblokken en vuurwerk verboden is. Ook vermommingen zoals mondkapjes en bivakmutsen zijn niet toegestaan. Ook het nuttigen van alcohol mag niet.
De noodverordening geldt ook in Meteren, dat dorp ligt tegen het bedrijventerrein van Geldermalsen aan. Boeren rijden door Meteren als ze naar het distributiecentrum van Albert Heijn willen.