Stedendriehoek

Bij spoed kun je straks nog steeds terecht in ziekenhuis in Apeldoorn én Zutphen

Brancard waarop de persoon naar de ambulance werd gereden
Brancard waarop de persoon naar de ambulance werd gereden © Eric van Haalen
ZUTPHEN - De spoedeisende hulp (SEH) en intensive care (ic) blijven open in de ziekenhuizen in Apeldoorn én Zutphen. Dat maakte de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen donderdag bekend.
Kom ik als ik met spoed zorg nodig heb nog wel op tijd bij een ziekenhuis? In Zutphen leefde die vraag de afgelopen maanden enorm. Het ziekenhuis kondigde begin 2021 namelijk aan de zorg anders te willen inrichten. Inwoners, burgemeesters in de regio en raadsleden hielden de afgelopen 1,5 jaar diverse acties om aan te dringen op het behoud van een volwaardig ziekenhuis. Vandaag maakt het ziekenhuisbestuur een eind aan de onrust.

SEH sluiten was optie

Het scenario waarbij de SEH en IC in Zutphen zouden sluiten is wel serieus overwogen. "Met de huidige arbeidsmarkt is het enorm moeilijk om dat allemaal open te houden. We hebben ons echt afgevraagd of we dat kunnen waarmaken." Volgens Edwin Maalderink, lid van de raad van bestuur, is die vraag uiteindelijk beantwoord met een 'ja'.
Wel zegt hij erbij dat het 'enorm hard werken wordt'. "Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt, maar we geloven wel dat dat kan lukken." De kans dat dat de acute zorg op korte termijn toch verdwijnt in Zutphen is volgens Maalderink klein. "Anders hadden we dit besluit niet genomen."

Medewerkers krijgen nieuwe werklocatie

Naast de SEH en IC blijven ook de afdelingen eerste harthulp, kindergeneeskunde, verloskunde en operatiekamers in zowel Zutphen als Apeldoorn bestaan. De 4000 medewerkers zijn vandaag ingelicht over de toekomstplannen. "Er is veel opluchting. Wij denken dat dit een besluit is met perspectief voor medewerkers en voor patiënten."
Kirsten Smit, voorzitter van de ondernemingsraad (OR), voegt daaraan toe. "We kunnen ons vinden in dit besluit, en we denken dat het rust brengt." Wel kan het zijn dat medewerkers straks van werkplek veranderen, van Zutphen naar Apeldoorn of van Apeldoorn naar Zutphen. "We zullen kijken wat de wensen zijn van personeel", aldus de raad van bestuur.

Wel verandering

Ook blijft alles qua poliklinieken hetzelfde. Toch gaat er wel wat veranderen. Gespecialiseerde behandelingen worden straks op één van de twee locaties uitgevoerd, in zogenoemde focusklinieken of centra. "Het voordeel voor de patiënt is dat alle kennis en ervaring op één plek gebundeld is", aldus het ziekenhuis.
Maalderink legt uit wat er concreet voor patiënten verandert. "Als je bijvoorbeeld een knieoperatie moet ondergaan, dan meld je je bij de orthopeed op de polikliniek in het ziekenhuis waar je het dichtst bij woont. Als je dan die operatie moet ondergaan dan ga je naar de focuskliniek in één van onze twee ziekenhuizen."
Het kan zijn dat patiënten voor een ingreep daardoor straks verder moeten reizen. "Voor de nazorg gaat de patiënt vervolgens weer terug naar zijn 'eigen' ziekenhuis." Het ziekenhuisbestuur bekijkt de komende maanden welke focusklinieken in Apeldoorn en welke in Zutphen komen.
Meer informatie over welke specialistische zorg waar straks gaat plaatsvinden verwacht Gelre Ziekenhuizen in het najaar te kunnen geven.

Zie ook: