Arnhem en omstreken

Streekwinkels hebben profijt van lege schappen in supermarkten

Foto van streekwinkel
Foto van streekwinkel © Vidiphoto
ARNHEM - De streekwinkels zijn niet afhankelijk van de grote distributiecentra. In tegenstelling tot de grote supermarkten die kampen met lege schappen. Wat merken de land- en streekwinkels nu en wat kunnen zij nog bieden in de tijden van de stikstofprotesten?
Bij verschillende streek- en landwinkels in Gelderland is de drukte de afgelopen dagen hard toegenomen. Dit merkt Mark Wierbos van de Boerenoeve in Velp ook op: "Ik loop de afgelopen dagen echt de benen onder mijn kont uit om mensen te kunnen bedienen. Daarnaast sta ik er ook nog eens alleen voor door de personeelstekorten."
Ook bij de Groente-en fruitspecialist, die in hetzelfde pand gevestigd zit, merken ze het verschil. "We zitten naast de Albert Heijn en je merkt dat mensen die nu dus misgrijpen bij de yoghurt en melk wel bij ons terechtkunnen."

Klanten geruststellen

Sabine Lubbers van de Landwinkel IJsselloord in Arnhem is blij dat ze haar klanten kan blijven bedienen. "We kregen veel ongeruste klanten die ook de angst hadden dat zij nergens meer terechtkonden, hen kunnen we gerust stellen. Onze producten komen direct van het land en zo hebben we dus niet te maken met die distributiecentra."

Echt vers

De drukte is volgens Femke Faris van de streekwinkel de Lingegaerdt in Elst, toe te wijden aan een paar factoren. "We weten precies waar onze producten vandaan komen. Dat merken de klanten ook. De producten zijn langer houdbaar en smaken gewoon een stuk verser." Vooral dat laatste kan Sabine Lubbers ook bevestigen. "Je ziet bij ons de koeien die voor de karnemelk zorgen rondlopen. Dus gebrek aan een vers product zal hier niet snel voorkomen."

Niet plaatsvervangend voor de supermarkten

De streekwinkel zal naar waarschijnlijkheid niet de supermarkt blijvend vervangen. Zodra de voorraden zijn aangevuld zal het bezoek weer normaliseren. Dit ziet Mark Wierbos ook in: "Vanmiddag stond de vrachtwagen van de Albert Heijn weer voor de deur, zodra alles aangevuld is zullen die nieuwe klanten gewoon weer naar de Albert Heijn gaan, denk ik."