Gelderse Vallei

Provincie houdt vast aan eigen stikstofplan en wil geld zien

Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe
Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe © Persbureau Heitink
ARNHEM - De provincie Gelderland houdt vast aan de eigen stikstofaanpak en wil geld van Den Haag zien om maatregelen door te kunnen voeren. Een motie van de SGP en de andere coalitiepartijen werd met brede steun aangenomen.
Het debat werd tijdelijk onderbroken, omdat er boeren buiten demonstreerden. Gedeputeerde Peter Drenth sprak de boeren toe. Hij benadrukte dat Gelderland de ingezette route wil volgen en niet wil onteigenen.
"We gaan in Gelderland doen waar we goed in zijn, een beetje eigenwijs. Gewoon het probleem oplossen op onze manier. Dat we de doelen halen, maar dat we ook baas in eigen huis blijven", aldus Drenth.
Gelderland is al twee jaar bezig met een stikstofplan, de provincie denkt dat het de doelen van minister Van der Wal kan halen met minder harde ingrepen in de agrarische sector.

'Te weinig perspectief'

De kern van het plan van de provincie is dat alle sectoren meedoen. Drenth baalt ervan dat er in Den Haag alleen plannen voor reductie in de landbouw liggen. “Daar zijn wij niet blij mee, alle sectoren moeten leveren”, zei hij tegen de boeren. Hij vindt ook dat de brief van het minister Staghouwer te weinig perspectief biedt. "Deze brief biedt dat onvoldoende, je kan niet zeggen dat de deur dichtgaat, als er niet een raam opengaat."
Het debat ging later op de avond verder, de motie om vast te houden aan de eigen plannen werd met brede steun aangenomen. Forum voor Democratie, de PVV, de Partij voor de Dieren en Statenlid Arjan de Kok stemden tegen.
De demonstratie voor het provinciehuis verliep rustig.