Arnhem en omstreken

Wildplukker Manon vertelt welke planten je kan eten

Manon Botha tijdens het wildplukken
Manon Botha tijdens het wildplukken © De Wilde School
OOSTERBEEK - Heb jij altijd al willen weten welke planten je in de natuur kan eten? Woensdagavond kon je vanuit je luie stoel meekijken met een excursie over eetbare planten.
Wildplukker Manon Botha van De Wilde School nam Laurens Tijink mee naar Oosterbeek en vertelde van alles over eetbare planten in de natuur. Ze legde uit hoe je de soorten kunt herkennen, welk onderdeel van de plant lekker is en hoe je de plant kunt bereiden.
Wist je bijvoorbeeld dat je alle delen van de gewone berenklauw gewoon kunt eten? En dat je brandnetels kunt plukken zonder dat je geprikt wordt?

Van plan zelf te gaan wildplukken?

Ben je, na het kijken van de excursie, nu van plan zelf op zoek te gaan naar eetbare planten? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten.
1. Allereerst is het plukken van planten officieel verboden, maar het wordt vaak gedoogd als je je aan de volgende gedragsregels houdt: blijf op de paden, heb respect voor de natuur, pluk alleen een beetje voor eigen gebruik, pluk geen zeldzame planten en pluk niet in beschermde gebieden. Daarnaast is het een goed idee om de terreinbeheerder van de locatie te vragen wat gedoogd wordt.
2. Zorg ervoor dat je alleen plantensoorten plukt die je herkent. Leer van wildplukexperts hoe je soorten kunt herkennen en lees boeken waar de juiste informatie instaat. Als je het verschil niet weet tussen de verschillende soorten berenklauwen, dan moet je die niet plukken. De gewone berenklauw is bijvoorbeeld eetbaar, maar de reuzenberenklauw zorgt voor brandwonden. Manon legt in de excursie uit hoe je het verschil ziet tussen de eetbare soort en de soort die je niet moet aanraken.
3. Weet wanneer je wat kunt eten. Vaak zijn jonge blaadjes lekkerder dan oude blaadjes. En rijpe bessen kun je soms eten, terwijl de rauwe bessen van dezelfde soort niet eetbaar kunnen zijn.
4. Vaak zijn maar bepaalde delen van een plant eetbaar. Als de bladeren eetbaar zijn, betekent het niet dat de stengel ook eetbaar is. Lees je goed in wat je exact kunt eten.
5. Weet hoe je een plant moet bereiden. Sommige onderdelen van de plant zijn giftig als je ze rauw eet. Zoek goed uit of je een plantendeel eerst moet koken voordat je het opeet.
Kortom: zorg dat je heel goed op de hoogte bent van de soorten, om te voorkomen dat je per ongeluk iets verkeerds eet of dat je de natuur teveel verstoort.
Als je gaat wildplukken, wensen we je veel plezier. Geniet van de natuur en de lekkere smaak van de planten!
Kijk hieronder de livestream terug: