Rivierengebied

Onderzoek naar moord Peter R. de Vries wordt heropend

Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank
Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank © Petra Urban
AMSTERDAM - Het onderzoek naar de dood van Peter R. de Vries wordt heropend. Dat meldt de Rechtbank Amsterdam. Reden is dat het Openbaar Ministerie (OM) een aantal nieuwe stukken heeft opgestuurd naar de rechtbank en de advocaten van Delano G. en Kamil E..
Eigenlijk had de rechtbank het onderzoek op 30 juni al gesloten. Tegen beide verdachten eist het Openbaar Ministerie levenslang. Maar dinsdag maakte het OM bekend dat de opsporingsinstanties in gesprek zijn gekomen met een belangrijke getuige.

Verklaringen belangrijke getuige

Sinds november 2021 heeft deze getuige verklaringen afgelegd. De verklaringen gaan volgens dagblad Het Parool onder meer in op de rol van Kamil E., de Pool uit Maurik, die door justitie wordt gezien als de man die de vluchtwagen heeft gereden op de avond dat De Vries werd vermoord.
Deze Poolse verdachte zou de opdracht om de misdaadverslaggever te vermoorden aanvankelijk niet hebben durven uitvoeren. Ook zou er uit de verklaringen van deze getuige opgemaakt kunnen worden dat de opdrachtgever van de moord Ridouan Taghi is.
De getuige heeft volgens Het Parool eveneens uitlatingen gedaan over Krystian M., een andere Poolse verdachte. Hij is maandag 4 juli opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peter R de Vries. M. zat al vast in een andere zaak.
Over deze Krystian M. heeft de getuige verklaringen afgelegd die hem in verband brengen met een moordpoging op een Poolse man in Zeewolde. Een zaak die losstaat van de moord op De Vries.

Strafeis van levenslang blijft staan

De rechtbank onderbouwde de keuze om de zaak te heropenen woensdag als volgt: "Uit de begeleidende e-mail van het Openbaar Ministerie leidt de rechtbank af dat het onderzoek niet volledig is geweest. De rechtbank ziet zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen om kennis te kunnen nemen van de inhoud van de nieuwe stukken. En om de verdediging en het Openbaar Ministerie in de gelegenheid te stellen op de stukken te reageren."
Of er daarmee nog wel uitspraak gedaan zal worden op 14 juli - zoals eerder gepland stond - valt op dit moment niet te zeggen. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat ondanks de nieuwe informatie de strafeis zoals die onlangs is geformuleerd, blijft staan.
Delano G. en Kamil E. zijn volgens het OM verantwoordelijk voor de liquidatie van Peter R. de Vries. Beide mannen hoorden begin juni een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen voor moord en wapenbezit.
G., die opgroeide in Tiel, is volgens het OM de schutter en E. zou de vluchtauto hebben bestuurd.
Zie ook: