Rivierengebied

Campings zitten weer (bijna) helemaal vol, maar er is één probleem

Kampeerders zijn druk bezig met de installatie van hun caravans en voortenten, zoals hier op camping Het Groene Eiland.
Kampeerders zijn druk bezig met de installatie van hun caravans en voortenten, zoals hier op camping Het Groene Eiland. © ANP
APPELTERN - Ze mochten niet klagen de afgelopen twee coronajaren, want Nederlandse toeristen kwamen voldoende. Maar ook dit jaar, terwijl de grenzen open zijn en de beperkingen in veel landen voorbij, zitten de campings weer goed vol, zeggen eigenaren en toerismebureaus tegen Omroep Gelderland.
"Afgelopen zomer was hier een gekkenhuis", vertelt een medewerker van het Eiland van Maurik. "Eigenlijk merken we nu dat de Duitse bezoekers iets achterblijven, maar daardoor is het nu een mix met grotendeels Nederlanders." Het zit de komende weken bijna vol, dus wie er nog heen wil moet snel zijn. "We mogen absoluut niet klagen."
Dat beeld herkennen andere campings ook, zoals Camping Groene Eiland in Appeltern van eigenaar Adri van Ooijen. "Je hoort dat mensen zeggen dat het buitenland duurder is geworden. En dat mensen zich afvragen: doe ik er wel goed aan om buiten Nederland op vakantie te gaan?"
En ook buitenlandse toeristen weten Gelderland te vinden, merken ze bij Camping de Linie in Opheusden. "We hebben hier nu bijvoorbeeld een stel Italiaanse toeristen. Die hebben ons online gevonden", vertelt Marjolein Brienissen. "En we verwachten met het mooie weer dat er nog wel last minutes bij zullen komen."
Bekijk hier de video.
Campings zitten weer (bijna) helemaal vol, maar er is één probleem

Toerist in eigen land nog altijd populair

In Appeltern staat het door dat mooie weer en de populariteit van bestemmingen in eigen land, waarschijnlijk de hele zomer vol. "Nu zijn het nog vooral eindexamenleerlingen en Duitsers die al vakantie hebben. En dan zitten de weekenden al ramvol. Maar vanaf volgende week krijgen ook Nederlanders schoolvakantie.. Ja, dan hopen we dat het doorloopt tot minstens eind augustus."
Hij hoopt dat zijn locatie, vlak bij het water van de Gouden Ham, helpt om meer mensen te trekken. "Inmiddels weten ook Nederlanders dat wij hier echt wat bijzonders te bieden hebben."
In het Rivierenland horen ze veel positieve geluiden, vertelt ook Caroline Scholtens van Stichting Bureau Toerisme. Ze werkt al zestien jaar bij de stichting. "Het afgelopen jaar hebben mensen allerlei mooie plekken in Nederland ontdekt. Dat merken we ook in het hele Rivierenland, maar bijvoorbeeld ook aan de bezoekers op onze website. Dat zijn er nu veel meer."

Volle terrassen, maar niet overal personeel

Het enige nadeel? Het personeelstekort. "We zien wel op meerdere plekken dat ze de grote stromen mensen niet aankunnen, vanwege een tekort aan personeel. Met name in de horeca", vertelt Scholtens.
En dat herkennen ze ook in de Achterhoek, aldus directeur Manuel Hezeman van Achterhoek Toerisme. "We hebben hier geen universiteit met studenten, dus we moeten het vooral van mensen uit de streek hebben. De ondernemers moeten in deze hoek dus wel creatief naar oplossingen zoeken."