Gelderse Vallei

Burgemeester Nijkerk blij dat boerenprotest niet escaleerde

De ME staat klaar in Nijkerk.
De ME staat klaar in Nijkerk. © Persbureau Heitink
NIJKERK - Burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk is 'content' over de manier waarop het boerenprotest bij het distributiecentrum van Boni dinsdagmiddag is beëindigd. Hij maakte de beslissing om de ME niet in te laten grijpen. "Gezien de hele situatie vonden we dat het wel heel ingrijpend kon zijn." Uiteindelijk zijn alle demonstranten uit eigen beweging weggegaan.
Maar daar ging veel overleg aan vooraf, laat hij weten. "Maandag om 18.00 uur is die noodverordening ingegaan. Dat hebben we gedaan omdat we het gevoel hadden dat we weleens een einde aan het protest wilden maken. Maar we wilden wel passend ingrijpen", aldus Renkema. "Op dat moment was de noodverordening meer een instrument om achter de hand te hebben, het is niet zo dat je dan acuut moet handelen."

'Anti-overheid demonstranten'

Het is een afweging die door de driehoek wordt gemaakt: burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. "In mijn ogen was de sfeer maandagavond gemoedelijk. We zagen wel dat het alcoholgebruik behoorlijk was. We zagen op een gegeven moment ook andere mensen die zich begonnen te mengen met de boeren. Zij kwamen er meer onder de noemer 'anti-overheid'.'"
Ook Boni is al die tijd een gesprekspartner geweest, laat Renkema weten. "Dan krijgen we een beeld hoe de processen daar lopen. Boni heeft een primair bedrijfsbelang, die wil de processen zo snel mogelijk opstarten. Als je langer wacht met ingrijpen vindt Boni dat natuurlijk minder prettig."

Gesprek met de burgemeester

Uiteindelijk is burgemeester Renkema dinsdag naar de boeren toegegaan. "We hadden best redelijk goed contact met de boeren, die op een gegeven moment aangaven dat ze een gesprek wilden met mij. Toen ik dat verzoek kreeg zei ik: 'Oké, dan kom ik die kant op'."
Dat deed hij samen met een wethouder en een vertegenwoordiger van Boni. "De boeren hebben de zorgen met ons gedeeld, die zorgen zijn heel breed. We hebben aangegeven dat wij de zorgen zullen overbrengen. We willen ook een vervolg geven aan dit gesprek. De boeren hebben hierna aangegeven dat zij wel wilden vertrekken."
Een woordvoerder van Boni was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
En die groep is ook daadwerkelijk weggegaan. "Maar er bleken andere mensen bij te komen. Een deel wilde niet vertrekken. Op dat moment is de ME verschenen, waarna de overige mensen ook zijn vertrokken. De ME hoefde niet in te grijpen."

Lastig inschatten

De noodverordening is nog altijd van kracht. "Dat blijft ook zo tot nader orde. In de huidige tijd is het lastig in te schatten of we nog iets kunnen verwachten. In het verleden waren boeren op een wat andere manier georganiseerd, want vaak was LTO de spreekbuis. Nu zijn er verschillende groeperingen, dat maakt het wat lastiger."
Al met al is Renkema blij dat het protest niet is geëscaleerd. "Wij hebben de afweging gemaakt dat de impact van het ingrijpen te groot zou zijn. Die escalatie wilden wij gewoon niet." Renkema denkt dat de niet-boeren die afkwamen op het protest juist uit waren op een confrontatie met de ME. "Daarom hebben we ook gezegd dat we het niet deden."