Arnhem en omstreken

De 78-jarige Willy leert nieuw instrument te bespelen

Willy (78) leert een nieuw instrument te bespelen.
Willy (78) leert een nieuw instrument te bespelen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ze vormen het Nieuw Talent Orkest Arnhem-Zuid, met hulp van de Stageband Arnhem. Uit verschillende blaasinstrumenten en slagwerk hebben ze gekozen en de afgelopen weken gerepeteerd. En dan is het zondag eindelijk zo ver: het afsluitende concert.
Met 24 mensen staan ze ongeveer een keer per week bij elkaar. Allemaal zijn ze boven de veertig jaar. Te oefenen op de instrumenten die ze nog niet eerder hadden aangeraakt. “Het programma was gericht op mensen die dachten: ‘Ik wil ooit iets met muziek’, maar daar niet eerder aan toegekomen zijn”, zegt secretaris Peter Reinders van de Stageband Arnhem.
Dat leidde tot bijzondere keuzes. “Sommige mensen wisten heel bewust: ik wil dat instrument.” Zo kwamen er maar liefst negen mensen binnen die graag saxofoon wilden leren. “Die hebben Candy Dulfer zien spelen, denk ik. We moesten er zelfs een aantal saxofoons bijlenen.”

Willy (78) blijft blazen

Maar blaasinstrumenten bespelen zonder enige ervaring, dat is best lastig. “De wens is dat iedereen iedere dag een half uur tot een uur thuis oefent. Maar dat doet niet iedereen.” Toch ziet Reinders het positief in. “Er zijn zeker zes of zeven kandidaten waarvan ik denk: die kunnen over twee jaar met de Stageband meespelen.”
De 78-jarige Willy leert nieuw instrument te bespelen
En niemand is te oud om te leren, merkt hij. “Onze oudste deelnemer is 78, Willy de Vries. En fanatiek dat ze is! Maar het lukt niet altijd, dus dan wordt ze soms een beetje nijdig.” Hoewel Willy al op leeftijd is, lijkt het erop dat ze door wil gaan met de muziek. “Dat is echt knap. Er zitten twee mensen van begin 70 in onze groep en die zeggen al: ik weet niet of ik dit over vijf jaar nog doe. Maar Willy wil kijken of ze over twee jaar met de band mee kan doen. Ze blaast nu al best aardig, merk ik.”

Door met muziek

Dat doel hebben meerdere beginnende muzikanten. “Bijna iedereen geeft aan verder te willen gaan met het instrument. Als ze bij ons blijven dan krijgen ze ook echt les van een afgestudeerde muziekleraar.”
Bovendien worden ze dan officieel lid van de muziekvereniging. “Het levert ook sociaal contact op, dat is heel mooi om te zien. Mensen delen elkaars telefoonnummer uit of zitten thuis te chatten. Dat proberen we ook echt aan te moedigen. Muziek maken bij ons doe je ook voor het verenigingsleven natuurlijk.”