Rivierengebied

Tot 15 jaar geëist voor reeks aanslagen in Rivierengebied

Aanslag bij woning in Tiel
Aanslag bij woning in Tiel © Persbureau Heitink
ARNHEM - Tegen een 19-jarige Amsterdammer en een 24-jarige man uit Almere is 20 maanden jeugddetentie en 5 jaar gevangenisstraf geëist voor aanslagen in Tiel, Velddriel en Waardenburg. Die maakten deel uit van een serie van aanslagen in het kader van de afpersing van fruitbedrijf De Groot in Hedel.
Bij de aanslagen werd gebruik gemaakt van brandbommen of werd er op woningen geschoten. Bij de verdachten die woensdag terecht stonden ging het om de vermoedelijke uitvoerders van deze aanslagen.
De advocaat van een derde man die woensdag voor moest komen was ziek. Zijn zaak wordt later behandeld.

'Niet bekommerd om de gevolgen'

Een 18-jarige verdachte hoorde dinsdag al de zwaarste eis: 15 jaar cel. Zijn zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Hij stond ook terecht voor de aanslagen in Velddrie, Waardenburg en Tiel.
Hoewel de jongen 17 was toen hij de aanslagen zou hebben gepleegd, vindt het OM dat hij volgens het volwassenenrecht moet worden gestraft. De verdachte beschouwde de beschietingen en brandstichting volgens de officier van justitie puur als een criminele klus, zonder zich te bekommeren om de gevolgen.
De aanslag in Tiel was tot nu toe de laatste in een hele serie. De politie kon de verdachten op de terugweg naar huis al aanhouden.

Meesterbrein hoorde 26 jaar cel eisen

Bij De Groot in Hedel werd drie jaar geleden 400 kilo cocaïne gevonden tussen een partij bananen. Het bedrijf deed aangifte bij de politie, die de cocaïne in beslag nam. Daarop zou hoofdverdachte Ali G. uit Naarden de fruitimporteur zijn gaan afpersen omdat de drugs van hem zouden zijn.
Het vermeende meesterbruin zette een aantal mensen aan het werk om medewerkers van De Groot af te persen. Hij zou daarmee vanuit de gevangenis zijn doorgegaan. Tegen Ali G. werd vorige week ruim 26 jaar cel geëist.