Gelderse Vallei

Boeren moeten 'bijna lachen' om ophef over vernielen natuurgebied

Staatsbosbeheer en de marechaussee kijken dinsdagochtend bij het gebied.
Staatsbosbeheer en de marechaussee kijken dinsdagochtend bij het gebied. © Omroep Gelderland
STROE - Boeren uit Stroe en omgeving zijn niet onder de indruk van de grote hoeveelheid ophef die naar hen toe is ontstaan. Dinsdag bracht Omroep Gelderland naar buiten dat de agrariërs een stuk natuurgrond in de buurt bewerkt hebben. De reacties daarop zijn fors en fel.
"Ik snap werkelijk niet waar de ophef vandaan komt. Het was een slecht stuk grond, dat Staatsbosbeheer gebruikte voor opslag van houtsnippers. Wij hebben het zo een stuk mooier gemaakt", zegt één van hen. Staatsbosbeheer ziet dat anders en heeft aangifte gedaan van vernieling. "Ik moet er haast om lachen, want er is geen sprake van vernieling. Nu is het een stuk beter."
Dinsdag wilden de boeren nog niet toegeven wat ze nou exact met het stuk Natura2000-grond hebben gedaan, maar inmiddels is dat anders. "We hebben het omgespit en ingezaaid met bloemen", bevestigen meerdere bronnen. Anderen noemen frezen in plaats van spitten. "Het stukje grond ziet er in ieder geval een stuk netter uit dan hoe Staatsbosbeheer het voor elkaar had", zegt een agrariër uit Kootwijkerbroek.

Foto bij Radio Kootwijk

Een groep boeren trok dinsdag vanaf Stroe door het natuurgebied naar Radio Kootwijk, om daar - na beraad met Staatsbosbeheer - op de foto te gaan voor het hoofdgebouw. Onderweg is gestopt om het circa 700 vierkante meter grote land te bewerken met tractoren en machines, is te zien op videobeelden die Omroep Gelderland in handen heeft. De wagens, inclusief werktuig achterop, zijn daarna in Radio Kootwijk waargenomen door twee verslaggevers van Omroep Gelderland.
Op de videobeelden is ook zichtbaar dat er een gierwagen met mest over het bewerkte terrein rijdt. "Maar dat was meer voor de video", zeggen boeren nu. "De wagen was leeg, er is hooguit wat restwater de grond ingegaan. Vandaar dat je het in de video ook ziet dampen", legt een boer uit.
Gemeenteraadslid Wout Hazeleger (SGP) heeft dinsdagmiddag een kijkje genomen bij het stuk bewerkte grond. “Ik las erover en wilde het graag met eigen ogen waarnemen”, vertelt hij. “Ik keur niet goed wat er gebeurd is. De boeren hadden geen toestemming het gebied te betreden en het is ook absoluut niet mijn stijl, maar ik ben redelijk nuchter en het valt mij eigenlijk mee. Het is een klein stukje grond in een groot natuurgebied dat werd gebruikt voor de opslag van houtsnippers en het lijkt nu omgegooid. Als er wilde zwijnen langs waren geweest – en daarvan zitten er veel in dit gebied – dan had de bodem er een stuk minder strak uitgezien.”
De actie van de boeren werd gevoerd in het kader van de stikstofplannen van het kabinet. Die zien de boeren niet zitten. "Wij worden door iedereen aangewezen als schuldige voor de uitstoot van stikstof en de slechte natuur. Dat is gewoon oneerlijk en niet waar. Staatsbosbeheer is degene die belabberd met natuur om gaat. Het bos en de hei zien er niet uit en dat komt door slecht natuurbeheer. En daar krijgen ze nog subsidie voor ook. Staatsbosbeheer wijst dat van de hand en zegt er verschillende inzichten over natuurbeheer bestaan.
Zo zag het gebied er in het verleden uit.
Zo zag het gebied er in het verleden uit. © Ingezonden foto
Boeren zijn in ieder geval niet van plan het stuk te herstellen. "Niks daarvan. We gaan er geen cent aan geven. Wij hebben veel last van wilde zwijnen die uit het bos van Staatsbosbeheer bij ons komen, daar krijgen we ook geen vergoeding voor."

Meer actie

Mogelijk is de actie van dinsdag een opmaat naar meer, want de boeren waarschuwen dat ze volgende week meer grond in natuurgebieden willen gaan omploegen. "We hebben tachtig hectare hei op het oog. Boeren doen al jaren aan natuurbeheer, dat kunnen we goed en nu nemen we het heft in eigen hand."
Bekijk hier naar beelden van het gebied:
Boze boeren vernielen met trekkers beschermd natuurgebied