Gelderse Vallei

Politiek nog niet klaar met 'Stroe City', spoeddebat over kaart met 25.000 huizen

In Stroe vond vorige maand een groot boerenprotest plaats.
In Stroe vond vorige maand een groot boerenprotest plaats. © Omroep Gelderland
STROE - De Gelderse politiek is nog niet klaar met de gepubliceerde kaart van Stroe City. Op die kaart waren 25.000 woningen ingetekend. Een misverstand, zegt de provincie, die de kaart snel offline haalde.
Maar het kwaad was al geschied. Voor veel boeren was de kaart een bevestiging van hun vermoeden: het gaat niet om stikstof, maar om de grond.
De provincie bestrijdt dat beeld. Volgens een woordvoerder wil de provincie helemaal geen 25.000 woningen bouwen in Stroe. "Nee, absoluut niet. Op dit kaartje kijken we wat er mogelijk zou zijn als we alle andere aspecten buiten beschouwing laten."
Het spoeddebat gaat niet over de inhoud van de kaart, maar dat die weer verwijderd is op verzoek van het Gelders college. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat zulke openbare informatie weer wordt ingetrokken.

Vergadering over stikstofplannen

De kaart is inmiddels weer online gezet, maar met de toevoeging dat de kaart is ingetrokken. De provincie Gelderland vergadert woensdag ook over de stikstofplannen. Met die plannen denkt de provincie de doelen van minister Van der Wal te halen, ondanks dat er minder hard wordt ingegrepen in de Gelderse Vallei.
Op een kaart van de minister stond dat de Gelderse Vallei bijna 60 procent moest reduceren. Dat kaartje is inmiddels eigenlijk al buiten werking: de provincie is nu aan zet. Er ligt een motie om vast te houden aan de Gelderse plannen en bij de minister aan te kloppen om met spoed geld te krijgen om die doelen te kunnen realiseren.