Rivierengebied

Dit bijzondere kasteel opende eenmalig de poorten voor publiek

Kasteel Nederhemert
Kasteel Nederhemert © Omroep Gelderland
NEDERHEMERT-ZUID - Het is één van de meest bijzondere kastelen van Nederland en zeer zelden geopend voor publiek. Alleen zaterdag kregen bezoekers een kans om binnen te kijken in kasteel Nederhemert. De poorten van de middeleeuwse burcht openden vanwege de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
Iedere zaterdag zijn musea of andere historische locaties gratis toegankelijk voor publiek en staat een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. Op kasteel Nederhemert komen de late middeleeuwen tot leven.

Alleen bereikbaar via veerpont of smalle dijk

Kasteel Nederhemert ligt op de uiterste zuidwestpunt van de provincie Gelderland op een eiland in de Maas. De middeleeuwse burcht is alleen bereikbaar met een kleine veerpont of via een smalle dijk. Het vele groen belemmert het uitzicht op het kasteel vanaf de openbare weg. In de middeleeuwen moest kasteel Nederhemert het hertogdom Gelre verdedigen tegen aanvallen uit Holland en Brabant.
Kasteel Nederhemert na de brand
Kasteel Nederhemert na de brand © Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Als een feniks uit de as herrezen

Voor historicus en René Arendsen, bekend van het geschiedenisprogramma Ridders van Gelre, is Nederhemert één van de meest bijzondere kastelen van Nederland. “De burcht lag in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie en veranderde in een ruïne. Pas aan het einde van de jaren '90 is besloten om de burcht te restaureren. Kasteel Nederhemert is in zijn middeleeuwse glorie als een feniks uit de as herrezen. Het zou een voorbeeld kunnen zijn voor veel andere verdwenen of verwoeste kastelen in Gelderland.”
Kasteel Nederhemert voor de brand
Kasteel Nederhemert voor de brand © Gelders Archief

Duizend bezoekers

Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen beheert Nederhemert en verhuurt het sinds 2005 aan een bedrijf. Het was alleen geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag. “Dan komen honderden bezoekers een kijkje nemen in het kasteel,” vertelt conservator Marieke Knuijt. “Vooral de muurtrappen, de woontoren uit de veertiende eeuw en de kelder met een Boheems gewelf zijn uniek. De toevoegingen uit de negentiende eeuw zijn tijdens de brand volledig verwoest, maar juist de middeleeuwse muren zijn redelijk bewaard gebleven.” Zaterdag kreeg het kasteel ongeveer duizend bezoekers over de vloer.
Kasteel Nederhemert anno nu
Kasteel Nederhemert anno nu © Omroep Gelderland

Wapens en ambachten

Bezoekers van de Verhaal van Gelderland Zomertoer konden vrij rondkijken in de meest bijzondere ruimtes van kasteel Nederhemert. Op het voorplein stonden acteurs die meer informatie gaven over wapens en ambachten uit de late middeleeuwen. Ook de bijzondere middeleeuwse kerk van Nederhemert-Zuid was toegankelijk voor publiek.
De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van de stichting Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre van Omroep Gelderland.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties.