Rivierengebied

Coba (65) werkt al een halve eeuw bij hetzelfde bedrijf

Coba Schouten (links) wordt in het zonnetje gezet door Annie de Greef, directeur P&O bij Greefa
Coba Schouten (links) wordt in het zonnetje gezet door Annie de Greef, directeur P&O bij Greefa © Greefa
TRICHT - Wie bij de directie moet komen, krijgt niet altijd goed nieuws. Maar voor Coba Schouten is dat een heel ander verhaal. Zij mocht zich bij de leiding van Greefa in Tricht melden om in het zonnetje te worden gezet. Ook kreeg ze een receptie aangeboden. Coba viert deze maand namelijk een bijzonder jubileum: ze werkt 50 jaar bij het Betuwse bedrijf.
De 65-jarige Coba Schouten begon een halve eeuw geleden bij het bedrijf dat gespecialiseerd is in sorteertechnologie voor fruit en groenten. "Ik kwam er als 15-en-een-half-jarige binnen, toen ik net van de huishoudschool kwam. Ik ben begonnen op de administratie en heb ook in- en verkoop gedaan. Nu zit ik drie dagen per week op het bedrijfsbureau."
Vanwege de leerplichtwet kreeg ze, toen ze net begonnen was, een aantal uren verplicht studieverlof. Coba schreef zich in op de handelsavondschool in Gorinchem, haalde in 1976 haar middenstandsdiploma en volgde ook Mavo Engels. Opleidingen die haar van pas kwamen bij haar werk op het wereldwijd opererende bedrijf.

Getrouwd met een collega

Coba leerde bij Greefa ook haar man kennen. "Zij werd verliefd op een collega, die op de afdeling elektrische werkplaats werkzaam was en waarmee zij op 2 oktober 1980 is getrouwd.", vertelt haar werkgever.
Ze is altijd keurig op tijd en is weinig ziek geweest
directie van Greefa
Vanaf 1988 werd het bedrijfsbureau haar vaste stek. "Ze is nog wel eens naar andere afdelingen uitgeleend, tot in de productieafdelingen toe. Ze verrichtte allerlei hand-en spandiensten en montagewerkzaamheden. Coba was vingervlug en razendsnel met het inbrengen van allerhande gegevens in het computersysteem", aldus de directie van Greefa
Het bedrijf spreekt vol lof over Coba. "We kijken terug op een periode van langdurige samenwerking, waarin ze met de nodige betrokkenheid, toewijding en grote loyaliteit het werk heeft verricht. Ze is altijd keurig op tijd en is weinig ziek geweest."
Een 51-jarig dienstverband zit er ook nog in. In december hoopt ze 66 jaar te worden en op 8 oktober volgend jaar mag ze met pensioen. Coba is overigens niet de enige jubilaris bij het Betuwse bedrijf dit jaar. Vier medewerkers zijn 12,5 jaar in dienst, drie vieren een 25-jarig jubileum en een personeelslid is er 40 jaar werkzaam.

Bijzonder

In tijden van jobhoppen, flexwerken en zzp'en hoor je niet zo vaak meer dat iemand zijn of haar 50-jarig dienstverband bij één werkgever viert. Het is niet bekend hoeveel jubilarissen een halve eeuw bij hetzelfde bedrijf of organisatie blijven.
Wel blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (april 2018) dat gemiddeld een op de drie werknemers al tien jaar of langer bij dezelfde werkgever werkt. Dit verschilt per bedrijfstak, bij de overheid is dit doorgaans het langst. Dat Coba een halve eeuw bij de Trichtse bouwer van fruit- en groentensorteermachines werkt, is dus wel speciaal te noemen.