Liemers / Arnhem en omstreken

Grote natuurschade langs rivieren door piepschuim: 'Dieren sterven hongerdood'

piepschuim: toenemend probleem in rivierenlandschap
piepschuim: toenemend probleem in rivierenlandschap © Pixabay
PANNERDEN - Er ligt steeds meer piepschuim in het milieu. Dat zegt Schone Rivieren, een organisatie die strijdt tegen plastic afval in de natuur. Zij onderzochten het afgelopen half jaar zwerfafval langs onze rivieren. Volgens Schone Rivieren hebben de witte piepschuim bolletjes een vaste plek in de zwerfafval top drie gekregen. Maar wat doe je er tegen?
Joost Barendrecht van Schone Rivieren vindt dat een zorgelijke ontwikkeling: "Piepschuim is plastic dus het vergaat niet. Het verpulvert alleen in kleine bolletjes. Bovendien is het licht. Daardoor neemt de wind het mee. En het drijft, dus de rivieren verspreiden het richting de zee. Zo komt het overal in het milieu terecht."
Ook langs de Rijn is op veel plekken piepschuim te vinden, al moet je er een scherp oog voor hebben.
"Je ziet het bijna niet en het waait snel weg", vertelt Barendrecht. Hij zocht met honderden andere vrijwilligers naar piepschuim langs de rivier. "Dat geeft aan hoe snel het zich verspreidt. Dieren zien het als voedsel. Zo verspreidt het zich ook in de voedselketen. Vogels pikken het bijvoorbeeld op. Omdat het plastic niet verteert in hun maag en het toch ophoopt, sterven ze de hongerdood."

Isolatiemateriaal

Piepschuim, officiële naam EPS (geëxpandeerd polystyreen) en ook wel tempex genoemd heeft vele toepassingen. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar doordat het licht is en in elk vorm te maken, wordt het ook veel als verpakkingsmateriaal gebruikt.
In de bouw wordt het toegepast als fundering en in vloeren en ook in de tuinbouw wordt het veel gebruikt. Polystyreen, de bouwsteen van piepschuim, is een kunststof en breekt niet af, dus blijft het eeuwenlang rondslingeren en komen we het steeds meer overal tegen in het milieu.

Regelgeving

Toch bestaat er nog nauwelijks wet- en regelgeving om vervuiling met piepschuim te voorkomen. Reden voor Schone Rivieren om aan de bel te trekken en de overheid te vragen hiermee vaart te maken. Volgens Barendrecht is het hard nodig dat er wetgeving komt om de opmars van de witte plastic piepschuim bolletjes te stoppen.
Ook roept de organisatie het bedrijfsleven dringend op om naar alternatieven te kijken. "We hopen dat gebruik stopt of zodanig vermindert dat het niet in de omgeving lekt", vult Barendrecht aan. "Uiteindelijk moeten we misschien naar een verbod toe, maar dan moet er wel eerst een bruikbaar alternatief zijn."

Alternatieven

De toename van piepschuim moet worden gestopt, vindt Barendrecht. "De eerste tekenen van verandering zijn gelukkig al zichtbaar. Er zijn al bedrijven die maatregelen nemen om verwaaiing van piepschuim op hun terrein of op bouwplaatsen tegen te gaan. Ook zie je dat er alternatieven in de verpakkingsindustrie ontstaan. Het kan dus anders", aldus Barendrecht.