Gelderland

Hier moet je aan denken als je huisdier meegaat op zonvakantie

Ook huisdieren moeten onderweg even de poten strekken.
Ook huisdieren moeten onderweg even de poten strekken. © ANP
NIJMEGEN - Met de zomervakantie voor de deur is het voor alle baasjes weer de vraag waar hun beestje heen moet gaan. Tijdens een rondvraag van Omroep Gelderland blijken veel pensions al behoorlijk vol te zitten. Een logisch gevolg zal zijn dat steeds meer dieren meegaan op vakantie. Maar dat is nog niet altijd zo makkelijk als het lijkt.
Veel landen hebben speciale invoerregels en bij vakantieparken of hotels zijn ze soms zelfs verboden. Dierenarts Roeland Wessels heeft zelf een hond en neemt binnen Europa zijn maatje altijd mee. "Voor veel mensen is het huisdier echt een onderdeel van de familie, voor ons ook", vertelt hij. "Maar die reis goed voorbereiden is wel echt belangrijk."

Belangrijke wetgeving

Veel huisdieren kunnen niet goed tegen extreme hitte. Wees daarom voorafgaand aan je reis kritisch of het wel een bestemming is waar je jouw huis huisdier mee naartoe moet nemen, tipt Wessels. Als je eenmaal de beslissing hebt gemaakt dat jullie samen op vakantie gaan, dan is het belangrijk om de wetgeving in het vakantieland goed te checken. In sommige landen moeten honden bijvoorbeeld een muilkorf dragen in het openbaar vervoer en in Spanje mogen honden in de zomer niet naar buiten.
"Het belangrijkste is natuurlijk dat je de papieren in orde hebt. Een hond heeft net als de mens een paspoort met een authentiek nummer, die moet je te allen tijde bij je hebben", laat Wessels weten. Niet alleen het paspoort, maar ook de juiste papieren van inentingen zijn van belang. "Wat veel mensen niet weten, is dat er in het zuiden van Europa veel parasieten voorkomen", legt de dierenarts uit. "En van de ziekten van subtropische diersoorten kunnen dieren uit Noord-Europa ook hartstikke ziek worden". Lees je daarom altijd goed in over de mogelijke risico's van het land van bestemming.

De reis

De meeste vakantiegangers vertrekken naar het buitenland voor de warme temperaturen. Maar door het verschil van klimaat is het voor jouw trouwe viervoeter niet altijd even makkelijk vertoeven. Jouw huisdier wil, net als jij, tijdens een lange rit ook af en toe zijn benen strekken. Daarbij geldt de regel: twee uur rijden, een kwartier rust. Let er tijdens de reis ook goed op dat jouw huisdier afgeschermd moet zijn voor de zon.
Een ander belangrijk punt tijdens de reis is het aanlijnen. "Elk jaar hoor ik wel een verdrietig verhaal van mensen die hun hond niet aanlijnen tijdens de reis. Als jouw hond tijdens een stop ineens de auto uitspringt is de kans heel groot dat er een ongeluk volgt", gaat Wessels verder. Daarbij wordt ook benadrukt dat je jouw huisdier nooit moet aanlijnen met behulp van een halsband. Gebruik in plaats daarvan altijd een tuigje om de kracht op het lichaam goed te verspreiden. Zo voorkom je blijvend letsel aan de nek of luchtpijp.
Ook aan het voer moet volgens Roeland gedacht worden. "Waar jij in Italië namelijk lekker aan de pasta zit, kan jouw huisdier beter niet aan buitenlands voedsel beginnen. De voornaamste reden hiervoor is dat de ingrediënten niet altijd goed te vertalen zijn, en dat het onduidelijk is wat de gevolgen voor jouw huisdier daarmee zijn".
Toch moet het volgens Wessels ook juist iets leuks zijn om je huisdier op reis mee te nemen. "Je leert hem op een hele andere manier kennen, het is echt hartstikke gezellig", sluit Wessels af.
Hier vind je een 'zomervakantie paklijst' voor jouw huisdier.