Rivierengebied

Woonbootbewoners voelen zich genegeerd door gemeente

Woonboten bij Kerkdriel.
Woonboten bij Kerkdriel. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - Een groep bewoners van een tiental woonboten aan de Maasbandijk in Kerkdriel voelen zich in de steek gelaten door de gemeente. De boten moeten van de gemeente Maasdriel weg nadat sommigen er al 20 jaar liggen, een officieel adres en een vergunning van Rijkswaterstaat hebben.
De woonboten liggen aangrenzend aan het terrein van Resort aan de Maas. Dit resort is een modern vakantiepark dat in de plaats gekomen is van een rommelige camping waar veel overlast was van criminaliteit. De gemeente wil het hele gebied een ander aanzien geven en de woonarken passen daar niet in.
Tot nu toe was er volgens de bewoners met de voormalig wethouder geen goed gesprek mogelijk. Er werd ook geen hulp geboden met bijvoorbeeld een alternatieve ligplaats en zelf geopperde alternatieven werden afgewezen.

Gemeentes willen woonboten niet meer

Bewoner Viktor Ponten ziet een landelijke trend. "Veel gemeentes lijken een uitsterfbeleid te voeren voor wat betreft woonboten", zegt hij. Ook in Maasdriel valt de term uitsterfbeleid richting de bewoners. Viktor vindt het raar dat gemeentes zo denken, er is immers woningnood.
De hoop is nu gevestigd op de onlangs gestarte wethouder van Samen Sterk Maasdriel, Michiel Alexander de Raaf. De oppositie heeft inmiddels voor aanstaande donderdag een motie ingediend met een oproep aan het college de woonbootbewoners tegemoet te komen. De wethouder, die zich nog aan het inlezen is, lijkt tot een eerste gesprek bereid.