Gelderland

Steeds meer aardbeien komen uit de kas, dit moet je erover weten

Steeds meer aardbeien komen uit de kas, dit moet je erover weten
Steeds meer aardbeien komen uit de kas, dit moet je erover weten
Bijna het hele jaar rond kunnen wij Nederlandse aardbeien vinden in onze supermarkten. Toch noemen we ze nog steeds zomerkoninkjes. Voor het nieuwe programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld. Deze week staat de uitzending in het teken van de glastuinbouw.
Wat moet je als consument weten over wat er allemaal in onze kassen groeit? Esther en Frank gaan langs bij hoofddocent tuinbouw Ep Heuvelink van de Wageningen Universiteit die al hun vragen beantwoordt.

Wat komt er eigenlijk allemaal uit de kas in Gelderland?

Dat zijn een heleboel producten. Groenten, fruit, bloemen en planten. Denk maar aan aardbeien, komkommers, sla, tomaten en ook bloemen zoals rozen en chrysanten.

Waarom komt er zoveel van wat wij eten uit de kas?

Wij willen graag het hele jaar door van alles kunnen eten. Ook dingen die we niet buiten de kas kunnen telen zoals in het winterseizoen. Denk daarbij aan sla. Dat gaat zomers prima op het land, maar 's winters lukt dat niet. Dan heb je echt de kas nodig.
We willen ook producten kopen die we sowieso niet in ons land kunnen telen. Zoals paprika's dat lukt zelfs in een hobby tuintje in de zomer in Nederland bijna niet.

Kunnen we zonder kassen in Nederland?

Ik vrees dat we dan heel veel zouden missen. Als je denkt aan de Nederlandse glastuinbouw, dan heb je het over een exportwaarde van bijna 10 miljard euro. Ook werken er zo'n 90.000 mensen in de sector. Daarnaast geldt, dat als we die kassen niet meer zouden hebben, dat we dan een aantal producten niet meer kunnen eten. Dan moet je in de winter genoegen nemen met prei kool, ui en wortel, maar geen sla of komkommers.
Nou zou je kunnen zeggen; die kunnen we dan importeren, maar daar hoort ook weer een verhaal bij. We hebben nu ook wel gezien met de pandemie en de oorlog in Oekraïne dat het niet altijd handig is om afhankelijk te zijn van export uit verre landen.

Zien we nog trends van wat er verbouwd wordt in de kassen?

Voor 1970 waren er helemaal geen parpika's in Nederlandse kassen. En nu is het met 1600 hectare een van de belangrijkste gewassen. De afgelopen tien jaar is het aantal hectare aardbeien in Nederland ook verdubbeld naar 600 hectare. Dus trends zijn er zeker.
Er wordt nu ook wel onderzoek gedaan naar bijzondere gewassen zoals papaja en vanille. De reden is dat je in een kas lokaal kan produceren dus niet meer die lange ketens. En dat je meer invloed hebt op de constantheid van de productie en de kwaliteit van de productie.
In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.
Kijk hieronder de hele uitzending van deze week:
Boerend Hart - Glastuinbouw