Arnhem en omstreken

OM: 'Verdachte McDonalds-moorden had lening van miljoen euro'

Politieonderzoek na de schietpartij in de McDonalds in Zwolle
Politieonderzoek na de schietpartij in de McDonalds in Zwolle © ANP
ZWOLLE - De verdachte van de McDonalds-moorden - Veysel Ü. - investeerde voor bijna een miljoen euro in Turkse projecten, waarbij een zoon van een van de twee slachtoffers betrokken was. Een groot deel van dat geld was geleend. Nadat bleek dat het geld vastzat in Turkije, ontstonden er spanningen tussen verdachte en zijn slachtoffers.
Dat kwam donderdagochtend naar voren in de rechtbank in Zwolle tijdens een eerste Pro-formazitting in deze zaak. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een dubbele moord.
"Het gaat om een afschuwelijke daad die een enorme schok heeft veroorzaakt. Natuurlijk bij de nabestaanden, maar ook bij de bezoekers en het personeel van McDonalds", zo spreekt de officier van justitie donderdag in de rechtbank van Zwolle. Ze vertelt over een voetbalclub die op 30 maart een toernooi feestelijk komt afronden in de populaire horecagelegenheid. Ouders die met kinderen komen dineren. En ze vertelt over het personeel, dat voor een groot deel uit bijklussende scholieren bestaat. Zij allemaal rennen, nadat ze schoten horen, in paniek de zaak uit.
De impact van de schietpartij van 30 maart is ook in de rechtbank duidelijk te merken. Voor deze eerste inleidende zitting in Zwolle zijn maar liefst vier zalen gereserveerd. Familie en nabestaanden kunnen het proces apart van de zittingszaal bijwonen. Daarnaast zijn er zalen voor de pers-, en voor belangstellenden.

Vuurwapen verborgen

Opvallende afwezige is de verdachte Veyzel Ü. uit het Gelderse Rozendaal. Tijdens de zitting wordt niet duidelijk waarom hij er niet is. De verdachte wordt een dubbele moord ten laste gelegd.
Volgens het Openbaar Ministerie is het knip en klaar dat Veysel wist waar hij mee bezig was. Hij had eerder die maand een wapen gekocht, en dat nadrukkelijk verborgen voor zijn omgeving. Bewijzen voor zijn daad vindt de aanklager in telefoonverkeer, op camerabeelden, door kruitsporen en getuigenissen van aanwezigen.
Er speelde iets tussen de man uit Rozendaal en de latere slachtoffers. Twee Zwolse mannen, met wie hij eerder ook al heeft afgesproken in horecagelegenheden. De slachtoffers vertegenwoordigen bij die meetings een zoon van een van hen, die in Turkije verblijft.

Koffie

Veyzel heeft op 30 maart al via de app laten weten dat hij 'ditmaal' de koffie betaald. Kennelijk is er eerder bij soortgelijke afspraken door de slachtoffers gelapt. Het detail van de koffie komt terug als de manier wordt beschreven waarop de schietpartij aanvangt. Veysel loopt naar de counter, bestelt drankjes, loopt dan terug naar het tafeltje, en schiet vrijwel daarna koelbloedig gericht op zijn twee doelwitten. De gebroeders Torunlar worden in totaal door elf kogels geraakt en overlijden ter plekke.
Opvallend is volgens de officier van justitie zijn gedrag naderhand: Veysel wandelt de McDonalds uit, loopt naar zijn auto, zet zijn telefoon uit. Hij ontdoet zich even later van de telefoon en zijn vuurwapen. Later die avond zal hij zich melden bij een politiebureau in Deventer, waar hij zijn daad bekent.

Onderzoek naar telefoongebruik

Volgens het OM ligt aan de schietpartij een conflict ten grondslag over een enorm geldbedrag dat door Veysel aan Ozan Torunlar, een zoon van een van de slachtoffers is afgegeven. Het gaat om meerdere overdrachten die meestal contant zijn gedaan. Het zou daarbij om zijn eigen, maar ook om heel veel geleend geld gaan.
De officier stelt dat de verdachte zich in de nesten heeft gewerkt, nu de investeringen die hij meent te doen in Turkije geen rendement opleveren. En hij dus andermans geld niet kan terugbetalen. Het achterste van zijn tong heeft hij over deze kwestie nog niet laten zien, aldus de officier van justitie. Wellicht dat uit nieuw onderzoek naar zijn telefoongebruik binnenkort nog meer bewijsmateriaal op tafel komt.

'Veyzel werd afgeperst en opgelicht'

De verdediging geeft aan dat Veysel opgelicht en afgeperst werd door de Torunlar-clan, met de in Turkije verblijvende Ozan voorop. Van de laatste zouden er doodsbedreigingen in het dossier zitten. Telkens opnieuw zou er niet vriendelijk zijn afgesproken, maar werd de verdachte 'gesommeerd' naar afspraken te komen, zoals die in de Zwolse McDonalds.
Vanwege de bedrukte gemoedstoestand waarin Veysel zich op dat moment bevond, moet er worden gesproken van doodslag, in plaats van moord, aldus advocaat Esther Blok. "Van een gerichte afrekening in het criminele circuit is al helemaal geen sprake."