Gelderse Vallei

Boze boeren vernielen met trekkers beschermd natuurgebied

Boeren hebben begin juli met trekkers een beschermd natuurgebied bij Stroe vernield.
Boeren hebben begin juli met trekkers een beschermd natuurgebied bij Stroe vernield. © Omroep Gelderland
STROE - Boeren hebben maandag met trekkers een beschermd natuurgebied bij Stroe vernield. Dat blijkt uit beelden die in handen zijn van Omroep Gelderland. De boeren zijn boos op Staatsbosbeheer, omdat de organisatie volgens hen niet goed aan natuurbeheer doet.
De actie van de boeren heeft te maken met de stikstofplannen van het kabinet. Boeren in de regio Stroe moeten tot wel 70 procent van hun stikstofuitstoot verminderen. Dat vinden ze veel te veel. Daarom heeft er nu een actie tegen Staatsbosbeheer plaatsgevonden.

Staatsbosbeheer is ‘teleurgesteld’

Boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer is ‘teleurgesteld’ in de actie van de boeren. “Het terrein is vernield en ook bemest, heb ik vanochtend geconstateerd”, vertelt hij. Staatsbosbeheer gaat aangifte doen van vernieling. “Het bewerken van een natuurterrein helpt het stikstofprobleem niet mee.”
Kijk naar beelden van het omgeploegde gebied:
Boze boeren vernielen met trekkers beschermd natuurgebied
Volgens Jansen gaat het om een gebied van zo’n 720 vierkante meter. “De boeren zijn Natura2000-gebied ingegaan. Het is niet een heel kwetsbaar stuk grond. In 2019 hebben we het gebruikt om houtsnippers neer te leggen. Maar de boeren zijn met de actie wel een grens overgegaan.”

'Een zooitje'

Boeren vinden dat Staatsbosbeheer 'een zooitje maakt' van de natuur. "Ze krijgen verschrikkelijk veel subsidie. Dan moet je grond bewerken en beheren. Dat doen ze niet. Van de landbouw wordt gezegd dat zij de grote boosdoener zijn van het vernielen van natuur. Nou, kijk daarvoor ook naar Staatsbosbeheer."
Dat Staatsbosbeheer de natuur niet goed zou onderhouden, wijst boswachter Jansen van de hand. “Daarover bestaan verschillende inzichten. Vroeger werd dood hout inderdaad opgeruimd, maar nu weten we dat dood hout ook een positieve invloed heeft op de natuur. Dat is een andere manier van onderhoud. Wij werken keihard om het terrein te beheren.”
Maandag waren twee verslaggevers van Omroep Gelderland in de buurt van de actie, maar zij werden door de boeren tegengehouden en weggestuurd. Boeren hadden het pad waar het stuk grond naast ligt, geblokkeerd.
Boeren blokkeerden maandag het pad om passanten tegen te houden. Ook Omroep Gelderland mocht er niet langs.
Boeren blokkeerden maandag het pad om passanten tegen te houden. Ook Omroep Gelderland mocht er niet langs. © Omroep Gelderland