Arnhem en omstreken

Het liefdesleven van dit koppel wordt in de gemeenteraad besproken

Mark Lauriks en Marinka Mulder
Mark Lauriks en Marinka Mulder © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een wethouder moet volgens de wet in de gemeente wonen waar hij of zij bestuurlijke leiding geeft. Maar wat nu als een getrouwd koppel beide wethouder wordt in een andere gemeente? Die ga je toch niet verplichten uit elkaar te wonen? Marinka Mulder, die nu voor haar tweede termijn wethouder is in Renkum, zag Mark Lauriks vier jaar geleden voor haar naar Oosterbeek verhuizen. Nu Lauriks wethouder in Arnhem is, doet zij hetzelfde voor haar echtgenoot.
Dat betekent dus wel dat Mulder straks niet meer in de gemeente woont waar zij opnieuw wethouder werd. Daar zal haar gemeenteraad toestemming voor moeten geven. Maar dat lijkt geen probleem. Het scheelt dat Arnhem en Renkum buurgemeenten zijn.
De nieuwe woning van het wethouderskoppel is zelfs dichter bij het Renkumse gemeentehuis dan hun huidige onderkomen, weet raadslid Francisca de Martelaere (CDA). "Dus wat gaat dat voor problemen geven? Die zouden groter zijn als ze bijvoorbeeld naar Deventer zou verhuizen. Maar als je praktisch op de gemeentegrens gaat wonen, lijkt me dat een mooi compromis."

'Calimero-gevoel'

Ook VVD'er Wouter Hoge is niet van plan een 'scheiding van tafel en bed' voor te stellen. Dat Mulder nu voor Arnhem kiest en niet voor Renkum, is volgens hem iets tussen haar en de kiezer. En dat wringt toch een beetje, ervaart Fedor Cuppen (D66). "Alsof het belang van 'het grote Arnhem' zwaarder weegt. Dat geeft een beetje een Calimero-gevoel."
Tegelijk benadrukt Cuppen dat Mulder een wethouder is die uitermate goed bevalt. "We willen dus graag dat zij aanblijft en moeten kijken wat de mogelijkheden zijn zodat zij haar werk goed kan doen."
Het was een moeilijke keuze waar het echtpaar voor stond, legt Mulder uit. Om rationele redenen, zoals de wooncrisis, vindt zij het niet verdedigbaar om een tweede woning aan te houden. "Maar belangrijker voor mij persoonlijk, is dat de relatie met mijn echtgenoot essentieel is voor mijn persoonlijk geluk en ik niet van hem gescheiden wil leven. Voor mijn eigen functioneren is voor mij een fijn thuis met mijn geliefde onmisbaar."

'Stad met bestuurlijke bril leren kennen'

Doorslaggevend in de keuze om samen in Arnhem te gaan wonen, is volgens haar dat het voor Lauriks zijn eerste bestuursperiode is. En hoewel hij toch een geboren en getogen Arnhemmer is, is het belangrijk dat hij de stad nu ook met een bestuurlijke bril leert kennen, vindt Mulder. "Dat hij daar geen 'wethouder van buiten' of 'om de hoek' is. In Renkum is het mijn tweede periode, dus ik heb die betrokkenheid al op kunnen bouwen. Het zal voor mij geen verschil maken in mijn werk."
Bovendien is Lauriks vier jaar geleden met haar mee verhuist, blikt Mulder terug. "Dat deed hij met veel plezier." Dat het beeld zou ontstaan dat zij als vrouw met haar man mee moet verhuizen terwijl beide dezelfde functie met dezelfde eisen hebben, is Mulder dan ook niet bang voor. "Dat is geen afweging geweest. Ik heb niet het gevoel dat ik als vrouw iets in moet leveren."
Per 1 januari zal Mulder de dispensatie voor de verplichting om als wethouder in Renkum te wonen aanvragen. Zij hoopt op het vertrouwen van de gemeenteraad 'zodat ik het prachtige werk voor onze gemeente kan blijven verzetten'. "Ondanks dat ik ergens anders, maar heel vlakbij, slaap."