Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen

Boeren geven niet op: distributiecentrum Boni blijft geblokkeerd met trekkers

Ook vanochtend staan er nog trekkers bij Boni in Nijkerk
Ook vanochtend staan er nog trekkers bij Boni in Nijkerk © Persbureau Heitink
NIJKERK - Rondom het distributiecentrum van Boni in Nijkerk staan dinsdagochtend nog steeds trekkers. Hoewel in de gemeente een noodverordening geldt, is de blokkade nog altijd aan de gang en de boeren lijken voorlopig ook nog niet weg te gaan. Ook bij Lidl en Albert Heijn in Oosterhout waren nog blokkades.

Update: De gemeente Nijkerk roept boeren nog één keer op hun blokkade bij het distributiecentrum van Boni in Nijkerk op te heffen.

In Nijkerk hebben boeren in alle vroegte met bezems en bladblazers hun afval opgeruimd en lege bierflesjes verzameld. Gisteren hebben de actievoerders tot laat in de avond gebarbecued bij het distributiecentrum van Boni.
Ondertussen kan de supermarktketen nog steeds niet laden en lossen omdat de boeren de boel blokkeren met hun trekkers.

Geslapen in de trekker

Rond 7.30 uur zaten de boeren aan het ontbijt. De meesten hebben in of naast hun trekker geslapen. "Dat ging prima. Het is allemaal netjes verlopen", vertelt een van de demonstranten die zelf de nacht heeft doorgebracht in een bus.
Op de vraag hoelang ze nog blijven, heeft hij geen antwoord: "Geen idee nog. Dat weten we echt niet. Tot ze misschien even met iets komen waar we iets aan hebben. Als we niks doen, weten we sowieso dat het niet goed komt. Ik ga door, ik denk iedereen hier. We houden het allemaal netjes, de politie is goed met ons.. Dus ik denk dat dit allemaal heel mooi verloopt tot nu toe."
Nog steeds trekkers bij Boni in Nijkerk
Gisteren vertelde een andere demonstrant in Nijkerk dat de boeren niet van plan zijn om snel op te geven. "Dit willen we het liefst dagen volhouden, tot de winkels een beetje leeg zijn", klonk het toen.
Boni wil vanochtend niet reageren op de actie van de boeren. Maandag gaf financieel directeur Frank Klören aan de onrust bij boeren te begrijpen. "Het zal je maar gebeuren, dat de overheid zegt: ga maar door de helft. We hebben groot begrip voor de situatie van de boeren en dat ze zich bekneld voelen. Maar tegelijkertijd is Boni geen partij in deze discussie. Het is niet prettig dat vrachtwagens worden geblokkeerd."
De gemeente Nijkerk heeft inmiddels een korte reactie gegeven. "We hebben een noodverordening, maar in principe gaan we nog steeds via dialoog proberen de boeren hier weg te krijgen", aldus een woordvoerder. Burgemeester Gerard Renkema wil hier verder geen toelichting op geven.

Acties in Oosterhout

Op andere plekken in de provincie waren ook nog boerenacties. Behalve in Nijkerk werd het distributiecentrum van Lidl en het zogeheten homeshopcenter van Albert Heijn dinsdagochtend geblokkeerd. Beide zijn gevestigd in Oosterhout, bij Nijmegen. Vanuit het homeshopcenter van AH worden online bestelde boodschappen bij klanten thuisbezorgd.
In de loop van de ochtend werden de boerenacties in Oosterhout beëindigd. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Overbetuwe kondigde een noodbevel af, waarna de demonstranten vertrokken.