Gelderse Vallei

Boeren blijven distributiecentra blokkeren ondanks noodverordening

De boeren maken nog geen aanstalten om huiswaarts te keren.
De boeren maken nog geen aanstalten om huiswaarts te keren. © Harmjan Petersen/NewsUnited
NIJKERK - In de gemeente Nijkerk geldt sinds 18.00 uur maandagavond een noodverordening om de boerenprotesten in te dammen, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Maar de boeren gaan onverminderd door met hun protest. Volgens een videocorrespondent kwamen er in de loop van de avond nog steeds trekkers bij.
De noodverordening geldt voor de distributielocaties van Boni, Ebo van den Bor en Arla. Deze locaties wordt sinds deze ochtend geblokkeerd door protesterende boeren.
De politie geeft de aanwezige boeren zelf de mogelijkheid om met hun trekkers te vertrekken. Wanneer de demonstranten hier geen gehoor aan geven, kan de politie ingrijpen, meldt de gemeente.
Burgemeester Gerard Renkema zegt bewust nog geen politie in te hebben gezet, omdat hij hoopt dat de boeren ‘door middel van het gesprek’ gestimuleerd worden om te vertrekken. Dat is ook dinsdag de insteek, zegt Renkema. "We doen nog steeds een dringende oproep op de boeren om uit eigen beweging te vertrekken. Als de boeren niet zelf vertrekken, maken we samen met de politie plannen om de blokkade op een veilige manier te beëindigen. We zetten zo veel mogelijk in op de-escalatie en hopen dat de distributiecentra zo snel mogelijk weer open zijn."
Volgens een correspondent ter plaatse staan meerdere ME-busjes paraat bij de brandweerkazerne van Barneveld.
Bekijk hier hoe het protest er maandagavond uit zag:
Boeren moeten weg bij distributiecentra Nijkerk
Op beelden van een videocorrespondent ter plaatse is te zien dat er nog meerdere landbouwvoertuigen aanwezig zijn bij Boni. De politie wil daar verder niet op ingaan, maar een woordvoerder geeft aan dat er op dit moment niet wordt ingegrepen.

Barbecue

Volgens een correspondent zijn boeren bij Boni nog rustig aan het barbecueën. Hij omschrijft de sfeer als 'gemoedelijk'. De politie was even aanwezig, maar heeft zich nu verplaatst naar de zijkant van het industrieterrein.
Een woordvoerder van de Albert Heijn laat weten dat de blokkade van het distributiecentrum in Geldermalsen voorbij is.
De trekkers zijn nog aanwezig bij het distributiecentrum van Boni.
De trekkers zijn nog aanwezig bij het distributiecentrum van Boni. © Harmjan Petersen/NewsUnited