Rijk van Nijmegen

Nijmeegse 4Daagse krijgt grote muurschildering in binnenstad

NIJMEGEN - De Nijmeegse 4Daagse wordt het hele jaar door onderdeel van het centrum van de stad. Het wandelevenement krijgt namelijk een muurschildering van 18 vierkante meter in de Molenstraat. Het kunstwerk brengt de geschiedenis en het heden van het wandelevenement bij elkaar.
De muurschildering is een initiatief van Waalpaintings, een project dat met streetart de Nijmeegse geschiedenis zichtbaar maakt. “De 4Daagse is onlosmakelijk verbonden met Nijmegen en is slechts één week per jaar in het straatbeeld terug te zien. Veel mensen weten bovendien niet hoe het evenement is ontstaan en heeft kunnen uitgroeien tot wat we nu de Walk of the World noemen. Met deze muurschildering willen we daar een klein beetje verandering in brengen”, vertelt Dennis Jussen, één van de initiatiefnemers van Waalpaintings.

Geschiedenis en heden samenbrengen

Die verandering wil Waalpaintings bewerkstelligen door op de muurschildering de geschiedenis en het heden van de 4Daagse bij elkaar te brengen. “De Nijmeegse 4Daagse begon als een oefenmars voor militairen. Inmiddels lopen er tienduizenden mensen mee, waaronder ook internationale wandelaars die meer dan 70 landen vertegenwoordigen. De muurschildering brengt die twee werelden bij elkaar. De legerkistjes in het midden staan symbool voor het ontstaan van de 4Daagse als militaire oefenmars. De wereldbol vertegenwoordigt het internationale karakter dat het evenement tegenwoordig heeft.”

‘Droom die uitkomt’

De muurschildering is ontworpen door kunstenaars Maurice Broekhoff en Ulysses Josso. Het duo is maandagochtend begonnen met schilderen.
Kunstenaar Ulysses Josso is dolblij dat hij bij het project betrokken is. “Ik ben niet alleen geboren en getogen in Nijmegen, maar ook een fanatiek 4Daagse-wandelaar. Dus dat ik dit mag doen, vind ik echt geweldig, het is een droom die uitkomt. Het brengt mijn passie voor kunst en wandelen bij elkaar, mooier dan dit kan ik het niet krijgen.”
Josso verwacht dat de klus, nadat beide kunstenaars zo’n 25 uur hebben geschilderd, vrijdagmiddag is geklaard. Over een paar weken komt bij de muurschildering een informatiebord te hangen met daarop een QR-code naar de website van Waalpaintings. Op die website is meer informatie te vinden over het historische verhaal en het artistieke proces achter de muurschildering.

‘Nijmegen en 4Daagse horen bij elkaar’

Het ontwerpen en maken van de muurschildering kost een kleine 5000 euro. Het is gefinancierd door crowdfunding en een bijdrage van Stichting DE 4DAAGSE. “Wij worden heel enthousiast van een muurschildering van de 4Daagse in het hart van de stad. Sinds 1925 is Nijmegen de vaste standplaats voor de 4Daagse, dus Nijmegen en de 4Daagse horen gewoon bij elkaar. We zijn ook heel blij met het ontwerp, alles komt erin terug: de 4Daagsevlag, de kleuren van de 4Daagse, wandelschoenen, een gladiool en de wereldbol, die staat voor The Walk of the World”, aldus Babs Rijke van de 4Daagse.
Rijke verwacht dat zowel Nijmegenaren als 4Daagse-wandelaars de muurschildering zullen waarderen. “Nijmegenaren zijn over het algemeen trots op dit wandelevenement, dat de stad jaarlijks goed op de kaart zet. En natuurlijk betekent het ook iets voor de 4Daagse-wandelaars. Het meedoen aan het grootste wandelevenement van de wereld is een experience of a lifetime en een echte prestatie. Dat terug kunnen zien in zo’n grote muurschildering is daar een bevestiging van.”

Zie ook: