Gelderland

'Toeristenbelasting is een melkkoe', grote verschillen in tarieven van gemeenten

Ga je op vakantie? De toeristenbelasting is overal anders.
Ga je op vakantie? De toeristenbelasting is overal anders. © ANP
ARNHEM - Bijna drie euro per persoon per nacht in Nijmegen, maar helemaal niets in buurgemeente Heumen. Er zijn grote verschillen in de tarieven van de toeristenbelasting in onze provincie. En dat kan op een weekje vakantie aardig in de papieren lopen. Campinghouders en hoteleigenaren zien dit als oneerlijke concurrentie.
"De gasten gaan bij het boeken al vergelijken", weet de Ermelose campingeigenaar Roland Haage uit ervaring. "Boekingswebsites zijn tegenwoordig heel transparant in hoe ze hun prijzen berekenen, daar kijkt de klant ook naar en ook naar de prijzen van omliggende gemeenten." Dat hoort de ondernemer ook van gasten: "Mensen vragen waarom het zo hoog is en wat er mee gedaan wordt."
Een aantal jaar terug is de toeristenbelasting in Ermelo fors omhoog gegaan. De lokale politiek overweegt de belasting te verhogen van 1,50 euro naar 1,70 euro. "Toeristenbelasting is een melkkoe, zo zien wij het."
Wat is toeristenbelasting?
Je betaalt toeristenbelasting als je overnacht in een gemeente waar je niet ingeschreven staat. Hotels, campings, pensions, bed & breakfasts en Airbnb's hebben hiermee te maken en moeten dit afdragen aan de gemeente. Vaak berekenen deze ondernemers de hoogte van die belasting door in de prijs van de overnachting. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe hoog de toeristenbelasting is en hoe ze die hoogte bepalen. Daarnaast is het voor gemeenten niet verplicht het geld dat geïnd wordt met toeristenbelasting, ook aan 'toeristenzaken' uit te geven.
De gemeente Lochem is transparant in het besteden van het geld. "De laatste jaren kunnen we de cijfers gespecificeerd opvragen waar de gemeente het voor gebruikt. Er wordt veel op toeristisch gebied gedaan. Het wordt gebruikt voor fiets- en wandelroutes. Dan hebben we er ook minder moeite mee", aldus secretaris Stokking van de Recreatie Ondernemers Lochem.

'Tientje per nacht kwijt'

"De concurrentiepositie speelt echt voor ondernemers", zegt Stijn Boode van Hiswa-Recron over de soms grote verschillen tussen gemeenten. "Toeristenbelasting wordt volgens gemeenten gebruikt om het gebied aantrekkelijk te houden, maar dat argument gaat niet op. Een toerist beweegt zich niet binnen één gemeente, maar gaat de hele regio door", zo stelt de zegsman van de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven.
Boode maakt de rekensom van een gezinsvakantie: "Met een gezin van vijf personen ben je zo een tientje per nacht kwijt. Dat is na een week 70 euro." Volgens hem is het belangrijk dat toeristenbelasting geen sluitstuk in de begroting wordt.
Gemeenten moeten voor hun burgers zorgen, maar we willen niet dat de toerist hiervan de dupe wordt.
Stijn Boode, recreatieondernemersvereniging HISWA-RECRON
"Op het moment dat dat gebeurt, krijg je jaar op jaar een verhoging. Een verhoging komt vaak ook voort uit een inflatiecorrectie of stijgende kosten in het sociaaldomein. Gemeenten moeten voor haar burgers zorgen, alleen we willen niet dat de toerist daar de dupe van wordt."

Overbetuwe ziet toch af van invoering

In de gemeente Overbetuwe was de invoering van toeristentax een aantal weken terug nog een punt van discussie in de raadsvergadering. De gemeente wilde toeristen belasten met een euro per persoon per nacht. Op jaarbasis zou dat rond de 60.000 euro opleveren.
De gemeenteraad ziet daar nu van af. "Het zou daar namelijk meer kosten, dan opleveren", weet Boode. "Er zouden ambtenaren vrij gemaakt moeten worden om de belasting te innen en er zouden controles moeten worden opgezet."
'Twee euro per persoon, per nacht'

Waar ben je het goedkoopste uit?

Gemiddeld betaal je in Gelderland 1,66 euro per persoon. Volgens Bungalowparkoverzicht.nl, die een landelijk overzicht maakte van alle gemeenten, ligt dat onder het landelijk gemiddelde van 2,03 euro. Als vakantieganger ben je het duurste uit in de gemeente Nijmegen, 2,97 euro. Ook in Apeldoorn (2,63 euro) en Lochem (2,55 euro) wordt een relatief hoge belasting voor toeristen gerekend.
In Culemborg wordt slechts 0,80 euro gevraagd. De gemeenten Druten, Heumen, Overbetuwe, Rozendaal en Westervoort heffen geen toeristenbelasting. Landelijk gezien worden in de Noord-Hollandse gemeenten gemiddeld het hoogste belastingtarief gehanteerd, 2,95 euro. In Amsterdam is dit zelfs 11,29 euro.
Bekijk op de kaart hoe hoog de toeristenbelasting in jouw gemeente is (de prijs geldt voor een hotelovernachting):
Verantwoording
In dit artikel is het onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl gebruikt. Hierbij is uitgegaan van een driesterrenhotel voor één nacht voor een volwassene in het hoogseizoen in 2022.