Gelderland

Honderden leerlingen zwoegen nog altijd voor hun eindexamen

Havoleerlingen maken het centraal schriftelijk examen Nederlands
Havoleerlingen maken het centraal schriftelijk examen Nederlands © ANP
ARNHEM - Terwijl hun medeleerlingen allang de vlag uit konden hangen, op een Spaans strand liggen en eindexamenfeestjes hebben gevierd, zijn er nog altijd honderden leerlingen in Gelderland die moesten blokken voor het centrale eindexamen. Deze dinsdag begint namelijk het derde tijdvak, een speciaal coronaverschijnsel.
Normaal gesproken hebben leerlingen eindexamens in het eerste tijdvak en eventuele herkansingen in het tweede tijdvak. Dit jaar is er ook een derde tijdvak, omdat eindexamenleerlingen ook afgelopen jaar nog veel last hebben gehad van corona en schoolsluitingen.

'Dit examenjaar was pittig'

En dus zit ook Aybuke Demirel uit Arnhem vandaag nog in de schoolbanken. Op het programma: Nederlands en geschiedenis. "Ik heb die keuze zelf gemaakt. Ik had wiskunde naar het tweede tijdvak verplaatst, dan had ik twee weken extra om me daarop te focussen. Daarnaast moest ik twee vakken herkansen. Dat valt dan in het derde tijdvak. Dat kon ook wel in het tweede, maar toen wilde ik me dus focussen op wiskunde."
Al haar vriendinnen hadden al wel vlag en schooltas uit het raam hangen, maar jaloers is ze niet. "Al mijn vriendinnen zijn geslaagd, maar ik ben alleen maar supertrots op ze." Of ze zelf straks de vlag uit kan hangen? "Ik weet bijna zeker dat ik ga zakken. Toen ik dit weekend hoorde welk cijfer ik moet halen... Maar ik ben de laatste persoon die alles opgeeft en niet meer doorgaat. Ik ben van vmbo-kader, naar mavo, naar havo gegaan, dus doorzetten zit in mij. Maar dit examenjaar was pittig."

Diploma-uitreiking

Op sommige scholen is de sfeer deze week extra dubbel: daar wordt niet alleen nog gezwoegd op de laatste eindexamens, maar worden tegelijkertijd al diploma's uitgereikt. Zoals op het Ludger College in Doetinchem. "Het alternatief was diploma-uitreikingen in de eerste week van de vakantie, dat is het hele eiereten", zegt afdelingsleider Gerhard Oosten daar. "Voor leerlingen is dit de allerlaatste week. Voor leerlingen die in het derde tijdvak nog eindexamen doen, komt er nog wel een mini-diploma-uitreiking, maar in de vakantie."
Op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, dat qua vakanties in een andere regio valt, hadden ze wel de optie om de diploma-uitreiking uit te stellen. "Dat hebben we dan ook bewust gedaan", zegt conrector Gisela Ewals. Op 14 juli krijgen de laatste eindexamenleerlingen hun uitslag. Het eindfeest is daar dan meteen 14 en 15 juli, waarna de zomervakantie kan beginnen.