Liemers

Door deze ontdekking legt Japanse duizendknoop wél het loodje

Bodembevriezer
Bodembevriezer © Omroep Gelderland
ULFT - Een bedrijf uit Ulft heeft een oplossing gevonden voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. De exotische plant veroorzaakt op veel plaatsen in ons land problemen, doordat hij woekert en ijzersterk is. Daar waar de plant voorkomt, kom je er dan ook bijna niet meer vanaf.
Technisch innovatiebureau Tibach ontdekte waartegen de plant niet bestand is en ontwikkelde een apparaat waarmee de strijd tegen de Japanse duizendknoop wel kan worden gewonnen.
De Japanse duizendknoop blijkt niet bestand tegen kou. Daarom ontwikkelde het Ulftse bedrijf een mobiele grondbevriezer. Het lijkt nog het meest op een enorme koelbox waarbinnen het letterlijk ijs- en ijskoud is.
Tot een meter diep in de grond zijn buizen geplaatst die met behulp van koelvloeistof een temperatuur bereiken van 35 graden onder nul. Hierdoor bevriezen de wortels van de Japanse duizendknoop en legt de invasieve exoot het loodje. "Het inheemse bodemleven is wel tegen de extreme vrieskou bestand", vertelt André Evers van Tibach, waardoor het verder niet schadelijk is.

Minder verspreiding

Natuurbeheerders, gemeenten en andere organisaties halen van alles uit de kast om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Varkens en schapen worden gebruikt om de planten op te eten. Vaak wordt er voor gekozen om de plant met wortel en al te verwijderen, maar dat blijkt niet effectief.
Als er ook maar een klein stukje wortel van de plant achterblijft, komt de Japanse duizendknoop razendsnel weer terug. Bovendien zorgt het vervoer van de plantenresten ervoor dat de exoot zich juist verder verspreidt. Dat gevaar bestaat niet bij het gebruik van de mobiele grondbevriezer. Omdat de wortels onder de grond afsterven, hoeven er geen plantenresten te worden afgevoerd, legt Evers uit tijdens de presentatie van het apparaat maandagochtend in Gendringen.

Groeit door asfalt en funderingen

Hovenier Fabian Hendriks uit Elst gaat als eerste hovenier met de grondbevriezer aan de slag. "Japanse duizendknoop is een sterke plant die overal doorheen kan groeien", legt hij uit. "De plant tast funderingen aan en groeit zelfs door asfalt. Het grootste probleem is dat hij zich heel sterk vermeerdert."
Japanse Duizendknoop
Japanse Duizendknoop © Omroep Gelderland
Bij de ontwikkeling van het apparaat zijn onder meer de Wageningen Universiteit en de provincie Gelderland betrokken. Het gebruik van de mobiele grondbevriezer is volgens het bedrijf in Ulft niet duurder dan het gebruik van andere methoden die nu worden ingezet om de invasieve exoot te bestrijden. Nadeel is wel dat het nieuwe apparaat vanwege zijn grootte nog niet overal kan worden ingezet.