Achterhoek

Tragisch theaterstuk over freule Van Dorth op dertig meter diepte

Renée van Wegberg in de rol van Judith van Dorth
Renée van Wegberg in de rol van Judith van Dorth © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Een theatervoorstelling op ruim dertig meter diepte. Over iets meer dan een maand vindt het steengroevetheater in Winterswijk weer plaats. Twee jaar lang kon het theater niet doorgaan, maar nu wordt de filmische rockmusical De Freule eindelijk uitgevoerd. De repetities zijn inmiddels in volle gang in een voormalige autoshowroom in Winterswijk.
“Dit is heerlijk om weer te zien”, zegt voorzitter Dirk Willink van het steengroevetheater. “Het was natuurlijk waardeloos dat we twee jaar stillagen, maar ik ben wel heel blij dat het nu weer kan.” Sinds 2010 wordt er bijna iedere jaar tijdens de zomervakantie een groots evenement in de Steengroeve georganiseerd.

'Veel mensen kennen haar naam, maar niet de inhoud'

De producties van het Steengroeve Theater zijn door de prachtige omgeving waarin deze zich afspelen uniek te noemen. Dit jaar wordt de filmische rockopera ‘De Freule’ opgevoerd. “Het gaat over een adellijke dame uit Warnsveld”, zegt Willink. “Ze is heel erg opstandig en gaat tegen alles in verzet. Uiteindelijk wordt dat haar noodlottig.”
Freule Judith van Dorth wordt door de rechtbank in Winterswijk ter dood veroordeeld en in de Spoorstraat geëxecuteerd. “Het bijzondere vind ik dat veel mensen de naam van Judith van Dorth kennen, maar weinig mensen kennen de inhoud van het verhaal”, zegt Willink. “Daarom ben ik blij dat we een regionaal verhaal uit de Achterhoek op een hele mooie manier in beeld kunnen brengen.”

'Ergens is Engelbert een lul'

Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Steyn de Leeuwe. Hij kruipt in de rol van Engelbert Crookeus. “De freule had een ‘love interest’ en dat ben ik”, vertelt De Leeuwe. “Maar ik ben eigenlijk te oud voor haar. Ik was een vriend van de familie en ging er met hun dochter vandoor. Een soort verboden liefde die tragisch afloopt.”
Steyn de Leeuwe in de rol van Engelbert Croockeus
Steyn de Leeuwe in de rol van Engelbert Croockeus © Omroep Gelderland
Uiteindelijk wordt Judith van Dorth ook verraden door Crookeus. “Ergens is Engelbert ook een lul”, zegt De Leeuwe. “De balans zoeken tussen het goede en het kwade vind ik erg leuk om te zoeken.”
De Leeuwe verwacht veel van de voorstellingen in de Steengroeve. “Ik heb best wat locatievoorstellingen gedaan, maar nog nooit zo groot als deze. We staan met 150 man op het toneel, 3000 man in de zaal, een orkest met koor. Het wordt echt spectaculair.”

Achterhoeks proaten

Eén van zijn tegenspelers is Dinant Duenk, die het Achterhoekse randje in de voorstelling probeert te brengen. “Dat breekt af en toe de spanning in het stuk of een komische noot”, vertelt Duenk. “Daarnaast maakt het heel duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in deze regio. Ik kan met mijn Achterhoekse ‘proaten’ daar een nootje aan bijdragen.”
Achterhoeker Dinant Duenk speelt omroeper Glieuwert
Achterhoeker Dinant Duenk speelt omroeper Glieuwert © Omroep Gelderland
Duenk heeft de theatervoorstellingen in de steengroeve wel gemist. “Ik ben blij dat we eindelijk weer het podium op kunnen.”

'Het is echt mijn kindje'

Voor Dirk Willink wordt het zijn laatste steengroevetheater in de rol als voorzitter. “Het is echt mijn kindje. Het voelt een beetje als toen mijn oudste dochter een jaar naar Canada ging en dat je met pijn in je hart afscheid moet nemen. Aan de andere kant weet ik dat het goed is. Ik heb veel vertrouwen in de mensen die mijn taak gaan overnemen.”
Op de vraag of Willink achter de schermen betrokken blijft reageert hij instemmend. “Waarschijnlijk wel, maar dan op enige afstand.”