Rijk van Nijmegen

Dit is waarom Rammstein zo graag in het Goffertpark staat

Rammstein staat vanavond in het Goffertpark.
Rammstein staat vanavond in het Goffertpark. © ANP/bewerking Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Duitse band Rammstein treedt ook dinsdagavond op in het Goffertpark in Nijmegen. Maar waarom kiest zo'n grote band voor het optreden op die plek? En niet bijvoorbeeld voor de Amsterdam Arena, ZiggoDome of een andere overdekte concertlocatie?
Het aan de band zelf vragen lukte maandag niet, dus we moeten een klein beetje gissen. Toch zijn er zat redenen te bedenken voor de huidige locatie, vertelt Leon Lukassen, die met Lukassen Produkties vanuit Ooij evenementen organiseert en artiesten onder zijn hoede heeft.
"Het Goffertpark ligt natuurlijk enorm gunstig ten opzichte van het Ruhrgebied. Daardoor kan je als organisator zowel kaarten in Nederland als Duitsland verkopen."
"Daarnaast groeit de gemeente Nijmegen enorm op het terrein van evenementen, ze weten ook precies wat de do's en dont's zijn. En tot slot is het Goffertpark productietechnisch, met een stadion om de hoek, heel goed. Je hebt alle faciliteiten tot je beschikking en er kan een helikopter landen."
"En de faciliteiten zijn zeker een belangrijk punt", vertelt André Keij van festival Appelpop in Tiel. Daarnaast is het fijn als een locatie logistiek goed ligt. "Hoe zit het met het vervoer? Kunnen mensen daar makkelijk parkeren? En de artiest moet natuurlijk ook makkelijk de spullen daar kunnen krijgen."

'Nieuw setje wenkbrauwen'

Maar er zijn meer redenen waarom het Goffertpark een geschikte locatie is. En ook wel geschikter dan een stadion of een concertzaal, vertelt Rammstein-fan Ingmar Verhoeff uit Ede. "Er komen zo'n 60.000 bezoekers op af in Nijmegen. Daarom kiest de band graag voor grote locaties. Ook doen ze enorm veel met vuur in de show. Er staan zelfs vlammenwerpers in het decor die vaak boven een dak uitkomen. Dus als je in een stadion zit en het dak zit dicht, is dat niet handig. Het kan dus ook gewoon niet met deze show in een stadion. Je hebt een open ruimte nodig."
En Verhoeff kan het weten. Hij is al drie keer bij de show geweest. "In Gelsenkirchen, Berlijn en Düsseldorf. En ik ga ook naar Nijmegen. Ik krijg daar nu al kippenvel van. Het is een waanzinnige band. Deze show pakt me ook echt, ik heb er geen woorden voor."
Hoe de show in het Goffertpark zal zijn, weet Verhoeff niet. "Maar Rammstein stelt in principe nooit teleur. Ik sta vandaag ook in de 'feuerzone', dat betekent dat ik dichtbij de vlammen sta en op een paar meter van het podium. Ik heb alvast een nieuw setje wenkbrauwen besteld."
Rammstein-fans verzamelden zich al vroeg bij het Goffertpark.
Rammstein-fans verzamelden zich al vroeg bij het Goffertpark. © Omroep Gelderland

'Mooiste locatie, by far'

Wat Leon Lukassen betreft kunnen de bezoekers zich ook opmaken voor een fantastische avond. "Ik heb Rammstein één keer gezien in GelreDome, dat was ook een geweldige show. Maar in het Goffertpark, als het weer goed is, is het by far de mooiste locatie voor zoiets groots. Je staat tussen de bomen in de stad, maar je hebt toch het gevoel dat je in een park staat. Als het droog blijft, kunnen de bezoekers hun borst natmaken voor spektakel."
Het enige nadeel kan zijn dat er wat verkeerschaos ontstaat rondom Nijmegen. "Maar of je dat nu bij de Arena doet of in Nijmegen, je zult overal moeite hebben om 60.000 mensen weg te krijgen", vertelt Lukassen.
Rammstein komt wel vaker naar Nederland. Een bezoek aan Gelderland is overigens geen uitzondering. In 1996 stond de band in de Willemeen in Arnhem, vervolgens stond de band in 2002 en in 2009 in GelreDome en speelden de Duitsers in 2004 en 2013 in Nijmegen.