Gelderland

Lege supermarkt kwestie van tijd: 'Boeren hebben ons land in een wurggreep'

Lege schappen zijn volgens retailexpert Paul Moers een kwestie van tijd.
Lege schappen zijn volgens retailexpert Paul Moers een kwestie van tijd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - 'Als het nodig is, blijven we een week.' Boeren blokkeren in het hele land maandag meerdere distributiecentra voor supermarkten. Vooralsnog merken we daar in de supermarkten nog niet heel erg veel van, maar als de blokkade meerdere dagen aanhoudt, dan raken de schappen in rap tempo leeg. Daarvoor waarschuwt retail- en merkendeskundige Paul Moers.
"Als supermarkten stil komen te liggen, gaan we een groot probleem krijgen, boeren hebben ons land in een wurggreep", voorspelt Moers, die zelf in het verleden verschillende managementfuncties vervulde bij Unilever en Albert Heijn. "Alles gaat 'just in time' tegenwoordig in de schappen, het staat er allemaal maar heel kort. De omloopsnelheid in supermarkten is gigantisch."
Volgens Moers is één dagje met blokkades nog wel te overzien. "Maar als je die keten twee á drie dagen onderbreekt, dan staan supermarkten grotendeels leeg. Brood kun je wel halen bij de bakker natuurlijk, en de slagers draaien ook door, maar dat is maar een beperkt deel van de food-omzet in ons land. Daar kun je niet het hele land mee voeden."
Als je de marechaussee wil inzetten bij Schiphol, dan heb je ze misschien wel eerder nodig bij supermarkten
Met een jaarlijkse omzet van zo'n 45 miljard spelen supermarkten ook voor de Nederlandse economie een niet onbelangrijke rol. "Er moet heel snel iets gebeuren", waarschuwt Moers. Maar dat lijkt met tientallen distributiecentra door heel Nederland makkelijker gezegd dan gedaan. "Dat is heel lastig. Als je de marechaussee wil inzetten bij Schiphol, dan heb je ze misschien wel eerder nodig bij supermarkten. Wat heeft prioriteit? Het vullen van de magen of het vullen van vliegtuigen?"
In Wageningen beginnen de schappen al leeg raken:
Lege supermarkt kwestie van tijd: 'Boeren hebben ons land in een wurggreep'

Wurggreep

Het is volgens de retailexpert ook een illusie om te denken dat andere distributiecentra het werk van geblokkeerde collega's kunnen opvangen. "Dat is onmogelijk te organiseren." Hij hoopt dat er snel een reactie komt vanuit de overheid en vanuit LTO. "De boeren hebben het land echt in een wurggreep in krijg de indruk dat dit nog niet is doorgedrongen."