Achterhoek

Inwoners Doesburg willen geen afvalbak adopteren

gemeente Doesburg © Gemeente Doesburg
DOESBURG - Inwoners van Doesburg willen geen openbare afvalbak adopteren. Sinds april staan er 130 bakken op de nominatie om te verdwijnen, maar wie de bak zelf zou willen legen en onderhouden kan de bak voor een bepaalde plek behouden. Daar blijkt in Doesburg nu vrijwel geen animo voor te zijn. Alleen het bedrijf Ubbink aan de Verhuellweg adopteert er twee vlakbij het eigen kantoor.
Afgelopen voorjaar besloot de gemeente Doesburg het aantal afvalbakken te willen halveren. Er zouden er te veel in de stad staan. Dat kost veel geld aan onderhoud en het trekt volgens de gemeente juist meer afval aan. Bovendien staan er allemaal verschillende afvalbakken in de Hanzestad waardoor het er rommelig uitziet. Van de 260 verdwijnen er ongeveer 130. De afvalbakken op hondenuitlaatroutes blijven bestaan, zodat hondenbezitters hun 'poepzakjes' snel kwijt kunnen.

Adoptie-contract

Volgens de gemeente waren inwoners niet allemaal even blij met het verdwijnen van zoveel afvalbakken: "We hebben hier wel een aantal klachten over binnengekregen ja. Vooral bij speelplekken willen mensen dat ze blijven staan", laat een woordvoerder weten.
De gemeente heeft in overleg met medewerkers van de stadswerf beoordeeld welke bakken vol zitten of juist ongebruikt zijn en op basis daarvan bepaald welke weg kunnen. De bakken die weg konden kregen een sticker met: 'help ik ga weg'. Inwoners konden de afvalbak behouden als ze besloten deze te 'adopteren'. Dit betekent onder andere dat de bak geleegd en schoongemaakt moet worden en ze hier ook een soort contractje voor moeten tekenen met de gemeente.

Gemist

"Maar daar heeft zich dus -op Ubbink na- niemand voor gemeld," aldus de gemeentewoordvoerder. "Ja ik weet ook niet wat het is. Dat terwijl we weten dat het in andere gemeenten, zoals Rheden, best goed werkt, zo'n soortgelijk initiatief met afvalbakken."
Inmiddels verwacht de gemeente ook geen reacties meer te krijgen en worden de bakken met een 'help ik ga weg' allemaal verwijderd. "Mocht nu blijken dat er echt ergens een afvalbak enorm gemist wordt, dan kunnen we er altijd nog weer eentje terugplaatsen. " De bakken die blijven behouden worden sowieso allemaal vervangen door nieuwe, gelijke exemplaren.