Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Dit is de enige echte Maarten van Rossem

Het standbeeld van Maarten van Rossem.
Het standbeeld van Maarten van Rossem. © Omroep Gelderland
VAASSEN - Heb jij dat ook? Dat je bij sommige historische bouwsels, hekken en beelden in je omgeving denkt: 'Wat is dat eigenlijk, hoe oud is het en waar diende het voor?' De Ridders van Gelre zoeken het voor je uit! Voorlopig gaan ze voor de laatste keer op pad. En voor deze speciale gelegenheid bezoeken Bas Steman en René Arendsen samen de beroemdste ridder uit de Gelderse geschiedenis: Maarten van Rossem. Uiteraard niet de bekende historicus uit Wageningen, maar de leider van ons eigen Gelderse vrijheidsleger uit de zestiende eeuw.
Hoewel Maarten van Rossem bekend staat om zijn briljante, maar ook brute guerrillatactieken, zit hij voor kasteel Cannenburch in Vaassen rustig op een bankje. Hij heeft zijn ridderhelm naast zich neergezet. De legerleider geniet van het kasteel dat hij zelf liet bouwen.
Kasteel Cannenburch is een uniek Renaissanceslot op de fundamenten van een middeleeuwse burcht. Deze bronzen sculptuur is gemaakt door Greet Grottendieck. Maar er is nog een afbeelding van Maarten van Rossem op kasteel Cannenburch te zien.
Kijk naar de beelden vanaf het kasteel:
De Ridders van Gelre gaan op bezoek bij onze Maarten van Rossem
In de grote toren van kasteel Cannenburch zien we Maarten van Rossem in een gevelsteen. Hij ziet er wederom uit als een middeleeuwse ridder in zijn wapenrok. Maarten van Rossem kon maar kort genieten van zijn fraaie kasteel in Vaassen. In 1555 overleed hij zonder nakomelingen.
Gelukkig staat achter iedere Maarten van Rossem een sterke zuster. Margriet van Rossem erfde kasteel Cannenburch. Uiteindelijk maakte haar zoon Hendrik van Isendoorn à Blois het kasteel af. En hij liet ook de gevelsteen van zijn oom Maarten aanbrengen in de voortoren van de Cannenburch.

Margriet van Rossem

In de ontvangsthal hangt een groot portret van Margriet van Rossem met haar man en dertien kinderen. Kasteel Cannenburch zou nog tot diep in de negentiende eeuw in het bezit blijven van de familie Isendoorn à Blois. Deze gevelsteen is trouwens een kopie. Het origineel uit de zestiende eeuw wordt netjes bewaard in kasteel Cannenburch. Daar zijn ook nog andere afbeeldingen van Maarten van Rossem te zien.
Onze grote Gelderse legerleider die tientallen jaren streed voor de onafhankelijkheid van Gelre wordt hier op zijn kasteel Cannenburch dus nog volop geëerd. En zo hoort het ook.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties.