Rivierengebied

Ochten vol vragen na nieuwe aanhouding rond moord Peter R. de Vries

Bloemen op de plek waar Peter R. de Vries werd doodgeschoten.
Bloemen op de plek waar Peter R. de Vries werd doodgeschoten. © ANP
OCHTEN - De politie heeft deze maandag een man uit Ochten aangehouden op verdenking van het aansturen van de vermoedelijke moordenaars van Peter R. de Vries. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. In Ochten vragen ze zich vooral af hoe het kan dat iemand uit hun dorp daarvan wordt verdacht.
Laurys Bennink is fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Neder-Betuwe en komt uit Ochten. Hij schrok vanmorgen van het nieuws dat een 27-jarige man met de Poolse nationaliteit uit Ochten is aangehouden. "Ja, dat is altijd even schrikken, maar het verbaast me ook niks. Ook gezien de link met Maurik."
Kamil E., de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto, woonde namelijk korte tijd in het buurdorp en is ook van Poolse afkomst. En ook de vermoedelijke schutter, Delano G., komt uit het rivierengebied. Tegen beiden werd onlangs levenslang geëist.
Het nieuws dat de aansturing van de moord gebeurde door een man uit Ochten, zorgt voor vragen, zegt Bennink. "Dit nieuws landt natuurlijk wel. Mensen vragen zich af hoe dit kan gebeuren in Ochten. Dat verwacht niemand. En dat is ook meteen het grote gevaar", zegt de politicus.

'Goede verstopplekken'

Bennink vindt dan ook dat de kleine plattelandsgemeentes goede verstopplekken zijn voor criminelen. "Het gerucht gaat ook dat deze 27-jarige Pool op de camping zat. Ik denk dat we meer moeten gaan inzetten op ondermijning in de kleine gemeenten. Velen denken dat dit vooral in Arnhem en Nijmegen gebeurt, maar deze aanhouding laat weer zien dat juist de kleine gemeenten kwetsbaar zijn. Daar is weinig politiecapaciteit en wordt weinig gehandhaafd."
De fractievoorzitter van de VVD Neder-Betuwe maakt zich dan ook zorgen. "Het rivierengebied is een ondergeschoven kindje. We hebben hier de politie keihard nodig. De criminaliteit trekt juist nu aan door weinig handhaving."

Zie ook: