Rijk van Nijmegen

World Team loopt 4Daagse met missie: ‘200 nationaliteiten bij elkaar krijgen’

Een aantal leden van het World Team.
Een aantal leden van het World Team. © Mo Hersi
NIJMEGEN - Tijdens de 104e editie van de Nijmeegse 4Daagse staat ook het World Team weer aan de start. De wandelgroep bestaat dit jaar uit tien nationaliteiten. Hoewel dat er minder zijn dan tijdens de vorige 4Daagse, is oprichter van het team Mo Hersi nog steeds vastbesloten meer culturele diversiteit te creëren bij het wandelevenement.
“Ik heb het World Team in 2018 opgericht, omdat er al veel verschillende nationaliteiten meedoen aan de 4Daagse, maar weinig mensen uit bijvoorbeeld Afrika of Azië. Ik wil proberen hen juist wel mee te laten doen, zodat we echt een Walk of The World kunnen creëren”, aldus een enthousiaste Mo Hersi.

‘Blij met wat we hebben’

Tijdens de vorige editie van de 4Daagse in 2019 bestond het World Team uit dertien nationaliteiten, drie meer dan dit jaar. “Dat is heel vervelend, maar we hebben natuurlijk te maken met corona en daardoor zijn sommige mensen een beetje bang om mee te doen. Ook zijn er mensen die op het laatste moment toch afzeggen, maar ik wil me focussen op de positieve dingen. Ik wil uiteindelijk meer nationaliteiten, maar ben al super blij met het fantastische team dat we dit jaar hebben.”

Vluchtelingen helpen

Het World Team wandelt voor de derde keer mee en bestaat dit jaar uit 21 deelnemers. Teamleden lopen tijdens de 4Daagse 30, 40 of 50 kilometer. De wandelaars komen onder meer uit Suriname, Marokko, Ethiopië, India en Guinee-Bissau. Ook lopen er twee Syrische vluchtelingen mee die momenteel in Nederland verblijven. Naast samen wandelen zamelt het team ook geld in voor Vluchtelingenwerk Nederland. In totaal is er al ruim 4200 euro ingezameld.

Liefde en verbinding

Een deel van het team kwam zondagochtend om 4.00 uur op start- en finishlocatie de Wedren bij elkaar voor een laatste gezamenlijke training. De groep liep de route van de derde wandeldag, ook wel bekend als de Dag van Groesbeek.
Teamlid Siham Hammout heeft de Marokkaanse en Belgische nationaliteit en deed vol enthousiasme mee aan de training. “Dit wordt mijn eerste 4Daagse en ik vind het een eer dat ik nu al onderdeel mag zijn van dit team. Het geeft ook extra motivatie, ik heb minder de neiging om op te geven. Ik denk zelfs dat ik de finish tijdens de 4Daagse misschien wel ga halen.”
Mounir Aboulasri heeft de Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit, en loopt voor de derde keer mee met het World Team. “Het betekent heel veel voor mij, het geeft mij het gevoel dat ik er toe doe. Tijdens corona is er veel verdeeldheid ontstaan en vanuit het World Team voel ik echt: één team, één taak. We lopen voor liefde en verbinding. En dat vind ik heel mooi, ik geniet ervan.”

4Daagse 2023

Terwijl het World Team bezig is met de laatste voorbereidingen voor het wandelevenement, is Hersi al bezig met de 4Daagse van 2023. “Mijn focus ligt nu al op volgend jaar. Ik wil dan 50 verschillende nationaliteiten bij elkaar krijgen die normaal gesproken niet meedoen. Mijn uiteindelijke doel is er 200 bij elkaar krijgen. Dit jaar was daar te weinig tijd voor, maar voor 2023 moet dat lukken.”
De teamleden spelen een grote rol bij het bereiken van dit doel. “De teamleden zijn rolmodellen, zij gaan straks naar huis en vertellen over de 4Daagse en zo wordt de 4Daagse bij steeds meer nationaliteiten bekend.”
De Nijmeegse 4Daagse is dit jaar van 19 tot en met 22 juli. In totaal hebben 74 nationaliteiten zich ingeschreven.

Zie ook: