Achterhoek

Honderden mensen lopen mee in laatste wedstrijd van ongeneeslijk zieke Tom (31)

Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun.
Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun. © Omroep Gelderland
BREDEVOORT - De ongeneeslijk zieke Tom van Beusekom is een fanatiek hardloper, maar door uitgezaaide kanker gaat hardlopen niet meer. Daarom organiseerde hij zondag een wedstrijd voor anderen - misschien wel de laatste wedstrijd van zijn leven. De 550 deelnemers liepen in Bredevoort de TommyBeusRun.
“Ik wil nog één keer een mooi iets doen”, zegt de 31-jarige Tom voorafgaand aan het evenement, dat hij in zes weken tijd uit de grond stampte. “Mijn passie ligt bij hardlopen”, verklaart hij de keuze voor een hardloopwedstrijd. “Ik wil niet met een lang gezicht door het ziekenhuis lopen. Daar ben ik te jong voor. Ik wil worden herkend als dezelfde jongen als voorheen: met een big smile.”
Die big smile krijgt de positieveling zondag niet van zijn gezicht. Veel deelnemers die zich aanmeldden voor de 5 of 10 kilometer begroeten de ongeneeslijk ziek verklaarde hardloper met een stevige handdruk, knuffel of klop op de schouder. “Veel mensen weten niet wat ze tegen me moeten zeggen”, merkt Tom.

Tumor in de slokdarm

Tom weet pas sinds begin mei dat hij stervende is. Hij heeft een tumor in zijn slokdarm, die is uitgezaaid naar zijn lever. Afgelopen september won hij nog zijn laatste wedstrijd, in Duiven op de Bert Timmer Memorial. Inmiddels gaat hardlopen niet meer. “Ik weet niet hoe lang ik nog heb, maar wil er ten volste van genieten.”
“Tom liep in de subtop van Nederland”, vertelt zijn vader Jos van Beusekom. “Hij liep de 10 kilometer in 33 minuten en een marathon dik onder de drie uur. Dan hoor je bij de beteren van Nederland.”
Bij de TommyBeusRun verschijnen dan ook veel topatleten aan de start, om Tom een hart onder de riem te steken steken. “Er is geen wedstrijd in de regio waar zo veel toppers zijn als hier.”
En zo ging het er zondag aan toe:
Ongeneeslijk zieke Tom (31) moedigt hardlopers aan
Als het aan Tom ligt, mag de TommyBeusRun een jaarlijks terugkerend evenement worden voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding. Een deel van de opbrengst gaat ook naar zijn loopgroep Running Team Liemers en het hardloopbedrijf van trainer Titus Fierkens, aan wie hij veel te danken heeft.

Hard racen

“Onze groep met wedstrijdatleten gaat vandaag heel hard racen. Speciaal voor Tom”, zegt trainer Titus Fierkens. “Ik denk dat we hem daar geen groter plezier mee kunnen doen. Het parcours is gecertificeerd, dus tijden tellen ook echt. Tom houdt daarvan.”
Met luid gejuich en de armen in de lucht wacht Tom zijn hardloopvrienden op bij de finish. Ook zijn vader en moeder krijgen een welverdiende high-five na het lopen van de 5 kilometer. Toms partner Paula, met wie hij samenwoont in Bredevoort, juicht met Tom mee. “Dit vindt hij prachtig. Het liefst had hij zelf meegedaan, maar dat kan natuurlijk niet.”
“Dit is wel spannender dan een marathon lopen”, weet Tom, die na al zijn wedstrijdervaringen met kippenvel langs het parcours staat. “Dat hier zo veel mensen aan meedoen, daar krijg ik tranen van in m'n ogen. Dit geeft mij kracht om te strijden. Om deze strijd nog lang niet te verliezen.”
Naschrift: Tom van Beusekom laat weten dat in totaal 13.500 euro is opgehaald.