Noord-Veluwe

'Grafstemming' bij NK-dweilorkesten in Voorthuizen

Feestje in Voorthuizen
Feestje in Voorthuizen © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Na twee jaar corona is het eindelijk weer zover: het NK-dweilorkesten in Voorthuizen. Tientallen dweilorkesten kwamen daarop af. Opvallend: er heerst ondanks een jubelstemming ook een grafstemming.
Stephan Evers, voorzitter Nationaal Kampioenschap Dweilen is blij dat het weer kan. "We zijn heel blij en het is ook direct een feestje". "Er wordt een wedstrijd gehouden en normaal bestaat die uit een middag en avondprogramma. Maar dit jaar hebben we alleen een middagprogramma". Evers legt uit dat het de organisatie niet lukte om voldoende orkesten bij elkaar te krijgen.

'Grafstemming'

De beoordeling gaat onder andere om de show. "Is er een klik of geen klik?" De winnaar krijgt de 'Hij was maar een clown-bokaal'. Evers legt uit: "Onze hoofdsponsor is een begrafenisondernemer. En als dweilorkesten nummers uit de begrafenis top 10 spelen krijgen ze bonuspunten."
Bekijk hier hoe de muzikanten Voorthuizen vermaken:
'Grafstemming' bij NK-dweilorkesten in Voorthuizen
Ook bezoekers op het terras vinden het prachtig: "Het samenzijn met vrienden en familie met een drankje erbij. En dan ook nog eens dit muziek in ons mooie dorp, prachtig!" Een andere mevrouw: "Ik geniet enorm. Dit is echt de mooiste dag van het jaar in Voorthuizen. Het is ontspannen, iedereen is buiten en heel veel leuke mensen."