Stedendriehoek

Uniek kijkje achter de schermen bij voorstelling over Paleis Het Loo

Loo: als paleismuren van zich laten horen.
Loo: als paleismuren van zich laten horen. © Orpheus
APELDOORN - Omroep Gelderland zendt zondagavond een nieuw tv-programma uit: 'Als paleismuren van zich laten horen'. Een eigen theaterproductie van het Apeldoorns theater Oprheus.
Verhalen geworteld in Apeldoorn, dat miste theaterdirecteur Mirjam Barendregt in haar eigen programmering. En dus nam ze het initiatief om als theater ook eigen producties te brengen. "Lokale verhalen die niet snel gemaakt worden, maar wel belangrijk zijn."

Loo gespeeld door een actrice

Het verhaal is gebaseerd op het 400 jaar oude kasteel in Apeldoorn. Loo is nu geen kasteel maar een persoon en wordt gespeeld door sopraan Laetitia Gerards. In de voorstelling gaat het over een marketingmanager die op zoek gaat naar de ziel van Loo.
De manager heeft grootste plannen met het kasteel omdat het na de renovatie volledig vernieuwd is. Als de manager het kasteel in gaat wordt hij terug gezogen het verleden in en komt op die manier in aanraking met Gerards.
Bij de voorstelling is de theaterzaal omgebouwd tot audiëntiezaal. De voorstelling wordt gespeeld met een live orkest.
Dit is de tweede keer dat het Apeldoorns theater een productie zelf maakt. De eerste grote productie was ‘Aan de vooravond’. Een theaterstuk over de joods psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’. Het tweede idee ontstond in 2019 toen Paleis het Loo dichtging voor een jarenlange restauratie.
In ‘Als paleismuren van zich laten horen’, zien we the making of van ‘Loo’. Dit is zondag 3 juli te zien op televisie vanaf 17.15 uur of kijk de uitzending hieronder.
Als paleismuren van zich laten horen