Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Dineren in het enige luchtballon restaurant ter wereld: Linda breekt UIT!

Het uitzicht van meesterkok Angelique Schmeinck in een van de kleinste keukens ter wereld.
Het uitzicht van meesterkok Angelique Schmeinck in een van de kleinste keukens ter wereld. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In Linda breekt UIT! laat Linda Geerdink zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week heeft ze wel een heel exclusief uitje weten te vinden: dineren in het enige luchtballonrestaurant ter wereld aan de skybar van meesterkok Angélique Schmeinck.
We vertrekken vanaf een grasveld aan de rand van Arnhem. Naast mij zijn er nog acht anderen die mee gaan. Koppels van twee die allemaal wat te vieren hebben. Jarig en vijfentwintig jaar getrouwd. Ik voel mezelf ook een beetje jarig, want we worden ontvangen met een glaasje bubbels en het eerste gerecht wordt al geserveerd op de grond.
Schmeinck kookt als enige ter wereld met de hete lucht van de ballon zelf. Hoe zij dat doet en of ik het lekker vind? Kijk de uitzending onderaan het artikel.
Na de veiligheidsinstructies en het het vullen van de ballon met hete lucht kunnen we omhoog. Wat is dat een mooi moment. De mand wordt de lucht in getrokken, raakt nog een keer de grond en dan zien we alles langzaam kleiner worden. Terwijl wij van het uitzicht genieten, maakt Angélique de kleinste keuken ter wereld klaar.
We zijn vertrokken!
We zijn vertrokken! © Omroep Gelderland
Ze hangt behendig het keukengerei op aan de staalconstructie van de ballon en zet de pannen op het vuur. Alles heel gecontroleerd en op het juiste moment. Want dat is voor haar de grootste uitdaging: een driegangendiner serveren voor zonsondergang. Dan moeten we namelijk weer zijn geland.
Ballonvaarder Charles haalt de koningsbaars met een katrolsysteem uit de nok van de ballon.
Ballonvaarder Charles haalt de koningsbaars met een katrolsysteem uit de nok van de ballon. © Omroep Gelderland
De koningsbaars hangt in de nok van de ballon te garen als wij onder het genot van een heerlijke glas wijn, luisteren naar ballonvaarder Charles Volman. Gepassioneerd vertelt hij over ballonvaren. Ondertussen doet hij met gemak zijn werk en laat hij ons weten waar we zijn: 'We varen boven de Veluwe!'
Daar krijgen we ons eerste gerecht geserveerd van de meesterkok: 'Een salade met asperges, een terrine van kreeft, langoustine en zeekraal met een crèmeux van bospeen en passievrucht.' En dan moeten de koningsbaars en het hoofdgerecht; stoof van lamsnek nog komen...
Angelique serveert de kreeftensalade aan Linda
Angelique serveert de kreeftensalade aan Linda © Omroep Gelderland

'Ik heb nog nooit zo luxe gegeten en dan met dit uitzicht bizar! Een hemels avontuur dat ik met iedereen zou willen delen. Ik hoop dat ik je met de video een beetje kan laten meegenieten. Dit mag je niet missen!'
Bekijk hier de video:
Linda breekt UIT! - #38 Luxe dineren in een luchtballonrestaurant
Weten wat er nog meer te doen is in onze mooie provincie? Bekijk dan hier de hele playlist van Linda breekt UIT! Of abonneer je op ons kanaal.