Liemers

Tankauto met bijtende stof staat na urenlange operatie weer rechtop

In de tankauto zat een bijtende stof.
In de tankauto zat een bijtende stof. © Jordi Deckert/Eastview Media
ZEDDAM - De tankauto met een gevaarlijke stof die dreigde om te vallen in Zeddam, staat weer veilig met alle wielen op de weg. De inhoud is overgepompt naar een andere tankwagen, waarmee het gevaar geweken is.
Er dreigde in Zeddam een potentiële ramp, stelde David Overbosch, de voorzitter van Stichting Huis Bergh. Sinds vrijdagochtend 11.00 uur stond de tankwagen vast op de steile weg vlakbij Hotel Montferland in Zeddam. De weg was afgesloten en de hulpdiensten waren uren bezig om de vrachtwagencombinatie veilig te bergen.
De vrachtwagen, met een buitenlands kenteken, zat vast in de berm. De chauffeur moest eigenlijk op een andere locatie in de buurt zijn. Tijdens het achteruit rijden kwam de wagen vast te zitten op een steil stuk in een bocht.
David Overbosch maakte zich als eigenaar van de grond in de eerste plaats zorgen om de risico's voor mens en milieu. "Er is hier een potentiële ramp aan de hand. De allergrootste angst is het vrijkomen van die giftige stof. De omgeving is vrijgemaakt en dat hopen we te houden. Die stof moet zo snel mogelijk overgepompt worden. Pas daarna maken we ons zorgen over ons archeologisch monument", zei hij voor de tankauto veilig was geborgen.

Motte van Montferland

De Motte van Montferland is een duizend jaar oude verdedigingsheuvel en ligt in het Bergherbos. "Het is de grootste motte van Europa. Deze weg is duizend jaar geleden gemaakt voor mensen en paarden en niet voor zwaar vrachtverkeer. Deze weg is niet bestand tegen zoveel gewicht. Het zou in elkaar kunnen storten, er kunnen hele stukken wegvallen. Vaak is dat onherstelbaar", vertelt Overbosch.

Bos en heuvel afgesloten

De weg op de monumentale heuvel is al geruime tijd afgesloten, net als een deel van het bos. Ook zo'n twintig gasten van het hotel zijn gevraagd uit voorzorg naar buiten te gaan.
De stof die vrij kon komen, wordt gebruikt voor waterzuivering, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze stof is bijtend en wordt gebruikt voor het doden van bacteriën.
De vrachtwagencombinatie werd uiteindelijk even voor 20.00 uur weer met alle wielen op de weg gezet.
Kijk naar beelden van vanmiddag:
Vrachtwagen met bijtende stof dreigt om te vallen