Achterhoek / Gelderse Vallei

Driekwart Gelderlanders keurt harde boerenacties af, wel veel sympathie voor vreedzaam protest

De weg wordt geblokkeerd en er is brand op de A1 ter hoogte van Stroe.
De weg wordt geblokkeerd en er is brand op de A1 ter hoogte van Stroe. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Drie op de vier Gelderlanders zijn helemaal klaar met de harde boerenacties. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Omroep Gelderland. Het gaat dan vooral om blokkades op snelwegen, het in brand steken van hooibalen, geweld tegen de politie en het thuis opzoeken van politici. Toch is er nog altijd onverminderd veel steun voor het lot van de boeren, blijkt uit datzelfde onderzoek.
Ten tijde van het georganiseerde boerenprotest in Stroe (op 22 juni) vroegen we, in samenwerking met onderzoeksbureau Right Marktonderzoek, of inwoners van onze provincie achter de boeren stonden.
Een meerderheid (68 procent) van de ondervraagden gaf op dat moment aan de boeren te steunen, maar ook toen gaf het grootste deel aan dat sommige acties (zoals het bezoek aan de woning van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden) te ver gingen.
Nadat de boerenacties deze week escaleerden, vroegen we dezelfde groep mensen opnieuw naar hun sympathie voor de boerenacties. Bijna driekwart van de ondervraagden (72 procent) keurt die harde acties af.
"Demonstreren mag, maar geweld en rebelleren lost niets op en gaat veel te ver", is een veelgehoorde toelichting. Veel respondenten noemen de acties 'gevaarlijk en onacceptabel'. Bij de mensen die sympathie kunnen opbrengen voor de harde acties van afgelopen week (21 procent) overheerst de gedachte dat 'boeren op een andere manier toch niet gehoord worden.'

Gevaarlijk en onacceptabel

De sympathie voor de boeren in het algemeen blijft wel overeind en nam zelfs iets toe. In de week van het boerenprotest in Stroe gaf 78 procent van de ondervraagden aan het goed te vinden dat boeren actievoeren tegen de stikstofplannen. Bij de peiling die we lieten uitvoeren ná de harde actiegolf van afgelopen week, steeg dat percentage naar 85 procent.
Het merendeel van de ondervraagden (67 procent) geeft aan 'een beetje hinder' van boerenacties acceptabel te vinden. Uit de enquête blijkt verder dat iets meer dan twee derde van de ondervraagden vindt dat boeren te hard worden getroffen en dat andere sectoren veel meer moeten bijdragen.
Ook vindt een kleine meerderheid de onlangs gepresenteerde kabinetsplannen niet goed. Dat het kabinet het stikstofprobleem überhaupt aanpakt, kan wél op goedkeuring rekenen. 70 procent zegt het goed te vinden dat het kabinet de stikstofcrisis wil bezweren. Op het platteland ligt dat getal lager: op 61 procent.